Dezinfectarea corectă a măștilor de protecție

16.04.2020
Dezinfectarea corectă a măștilor de protecție

Utilizarea măștilor reprezintă un subiect controversat. În timp ce unii specialiști recomandă folosirea acestui mjloc de protecție la scară largă, alții susțin că doar cei bolnavi și cadrele medicale ar trebui să recurgă la o astfel de protecție. În ultimul timp, însă, tot mai mulți oameni au început să poarte măști protecție, inclusiv cele improvizate din bumbac, însă cele care oferă cea mai mare protecție sunt cele chirurgicale. Este cunoscut că numărul măștilor este deficitar, așa că specialiștii ne spun cum ar trebui să le dezinfectăm pentru a le putea refolosi în siguranță.

Dezinfectarea corectă a măștilor de protecție. Ce spun specialiștii?

Cand cineva vorbește, tușește sau strănută, se eliberează în aer mici picături cu agenți patogeni care pot infecta persoanele din jur. Astfel, masca se dovedește a fi un ajutor pentru cei infectați, dar și pentru cei care se protejează de aceia, devenind și mai atenți la a nu-și atinge fața când o poartă.

„Acoperirea gurii și nasului cu măști este o practică cu risc scăzut care nu poate decât să ajute la reducerea răspândirii acestei boli teribile. Dacă toata lumea poartă o mască, indivizii se protejează reciproc, reducând transmisia intercomunitară”, spune Hector Chapa, profesor la Colegiul de Medicină din cadrul Universității A&M din Texas.

În ceea ce privește dezinfectarea măștilor, specialiștii susțin că virusul nu persistă mai mult de patru zile pe suprafața măștii. Astfel, o putem pune într-o pungă de hârtie și să o refolosim după acest timp.

De asemenea, măștile chirurgicale pot fi dezinfectate prin fierbere, timp de trei minute la 100 de grade. În timp ce acest proces distruge doar 1% din eficiența măștii, alcoolul și clorul conduc la distrugerea materialului și lărgesc fibrele.

În cazul măștilor din material textil, acestea pot fi fierte și după uscare, călcate cu fierul de călcat la o temperatură înaltă.

Cu toate acestea, specialiștii spun că nu e suficient să purtăm o mască pentru a fi protejați, ci trebuie să ținem cont de toate celelalte măsuri de protecție și restricții.

„Atentie! Măștile nu sunt scuturi, însă. Chiar și când le purtăm, e important să ținem cont de distanțarea socială și apoi de regulile de igienă impuse de OMS”, a încheiat Hector Chapa.