Relaxarea măsurilor restrictive i-a încurajat pe mulți români să iasă din casă și să ignore regulile de distanțare socială. Este binecunoscut deja evenimentul neplăcut care a avut loc sâmbătă în parcul Herăstrău, sau adunarea din ziua următoare din Piața Constituției. În acest context, secretarul de stat Horațiu Moldovan a spus care sunt șansele ca România să ajungă din nou în starea de urgență.
România se află în acest moment pe o pantă ușor descendentă în ceea ce privește numărul de cazuri noi de îmbolnăvire. Așadar, lucrurile merg spre bine și avem toate șansele ca în curând să ne bucurăm de o a doua etapă a măsurilor de relaxare. cu toate acestea, președintele Iohannis a fost foarte ferm când a declarat că nu va ezita să revină la starea de urgență dacă situația cere.
Secretarul de stat Horațiu Moldovan a explicat în ce situație ne-a putea întoarce din nou la starea de urgență și cum gestionează autoritățile epidemia în acest moment, când ne aflăm pe o pantă descendentă. Totodată el a făcut un apel la români să respecte măsurile de distanțare socială dacă își doresc să revină cât mai curând la o viață normală.
„Numărul de infectări este pe un platou ușor descendent, numărul de decese a scăzut. Global, mortalitatea e sub 6%, o valoare bună la nivel european. Rata de vindecări depășește 50%, a atins în unele zile 60%, este cea mai bună din Europa.
Asta înseamnă că măsurile implementate și organizarea spitalelor au fost corecte.Dacă reușim să menținem anumite reguli stabilite sperăm să ne încadrăm în trendul descendent.Dacă în weekend a fost un moment de explozie socială, cred că lucrurile se vor mai calma.La două săptămâni vrem să facem un bilanț și să decidem dacă e posibilă continuarea măsurilor de relaxare sau dacă va fi necesară revenirea la măsuri mai stricte.
Facem un apel la oameni să înțeleagă rostul măsurilor protective”, a spus Horațiu Moldovan la Digi24.
Secretarul de stat în MS a precizat și care sunt situațiile care ar putea determina revenirea la starea de urgență. Acest lucru s-ar putea întâmpla în situație în care numărul de noi îmbolnăviri va crește foarte mult de la o zi la alta. El a mai precizat și că autorităție nu au stabilit până acum o valoarea aboslută la care ar trebui să se ajungă pentru o eventuală revenire la starea de urgență.
„Dacă apare o creștere bruscă de la zi la zi a numărului de infectări, dacă apare o creștere bruscă a deceselor, dacă apare o creștere bruscă a pacienților care se adresează unităților de primiri urgențe sau a pacienților la terapie intensivă. Nu am stabilit valori absolute, dar, dacă acum ne confruntăm cu o frecvență scăzută, dublarea sau triplarea va fi un semnal de alarmă”.
Acest site foloseste cookies.
Read More