Social

Noi măsuri impuse. Masca de protecție, obligatorie și în spațiile deschise

Situația din România este din ce în ce mai gravă. Numărul de cazuri a crescut semnificativ în ultima perioadă și a depășit chiar și pragul de 3000 de îmbolnăviri pe zi. În anumite zone, lucrurile sunt cu atât mai grave, având în vedere rata de incidență mare. În acest context, autoritățile au decis adoptarea mai multor măsuri de prevenire a îmbolnăvirii cu noul virus, precum și prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, începând de la 15 octombrie, când expiră starea de alertă impusă anterior.

Măsuri noi impuse de autorități

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat au anunțat faptul că prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile a fost aprobată, context în care au fost adoptate mai multe măsuri de prevenire a îmbolnăvirii cu noul virus. Astfel, masca de protecție, obligatorie deja în toate spațiile publice închise, va trebui să fie purtată și în zonele aglomerate, inclusiv zonele pietonale şi de aşteptare, acolo unde rata de incidență este sub 3 la mia de locuitori. În plus, acolo unde rata de incidență va fi mai mare de 3 la 1000 de locuitori, masca de protecție va fi obligatorie „în toate spaţiile deschise, de la plecarea de acasă până la revenirea acasă”, așa cum a pdeclarat Raed Arafat.

Acolo unde incidenţa infectărilor e sub 3 la mie, purtarea măştii va fi obligatorie în zonele aglomerate, inclusiv zonele pietonale şi de aşteptare. Când incidenţa depăşeşte 3 la mie, purtarea măştii va fi obligatorie în toate spaţiile deschise, de la plecarea de acasă până la revenirea acasă.”, a precizat Raed Arafat.

De altfel, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis că restaurantele, teatrele și sălile de cinema se vor putea redeschide și funcționa în interior în două situații. În zonele în care sunt până la 1,5 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, acestea vor funcționa cu o capacitate de 50%,  iar cu capacitate de 30% și cu program limitat până la ora 23.00, în zonele în care rata de incidență este cuprinsă între 1,5% și 3%. Unde rata de incidență este deja mai mare, toate restaurantele, cafenelele și cazonourile rămân închise.

În cazul teraselor nu au fost luate măsuri noi, ci sunt valabile tot cele vechi: acestea rămân deschise, dar cu condiția ca mesele să fie așezate corespunzător, să se respecte distanțarea socială, iar la o masă să poată sta cel mult șase persoane. Pe de altă parte, barurile, cluburile și discotecile vor rămâne închise, potrivit hotărârii CNSU. Acolo unde incidența este mai mare de 3 la mie, restaurantele din hoteluri și pensiuni rămân deschise doar pentru persoanele cazate acolo.

Acest articol a fost actualizat la: 2020-10-14T11:05:05+03:00 11:05

Share
Scris de
Andreea Oprea

Acest site foloseste cookies.

Read More