Categorii Social

Povestea impresionantă a medicului de la Spitalul Universitar răpus de coronavirus. Gestul uimitor pe care l-a făcut

După mai bine de o lună de când a fost depistat pozitiv de Covid-19, Medicul chirurg Artemiu Cătălin Bărbulescu de la Spitalul Universitar din București a murit în seara de 18 mai. În vârstă de 65 de ani, acesta a fost infectat la începutul lunii aprilie. Deși mai multe cadre medicale de la Spitalul Universitar au fost confirmate pozitiv de-a lungul timpului, Chirurgul Bărbulescu este singurul care a și-a pierdut viața din cauza noului coronavirus. Vestea morții a fost făcută de colegii săi care au prezentat și povestea impresionantă a celui care, deși era bolnav, continua să îi ajute pe ceilalți pacienți în stare gravă.

Povestea impresionantă a medicului de la Spitalul Universitar răpus de coronavirus. Gestul uimitor pe care l-a făcut

Cunoscuții acestuia au declarat că medicul chirurg a fost un om minunat, decent și foarte muncitor, care își iubea meseria. Deși avea 65 de ani, „făcea treabă de rupea” și cea mai mare calitate a sa era caracterul excepțional de care dădea dovadă. El s-a infectat încă din primele zile ale pandemiei, contractând virusul de la pacienți. Mai bine de 40 de zile, a luptat cu boala, însă a fost învins.

Chirurgul Bărbulescu a dat întotdeauna dovadă de dăruire și profesionalism. Colegii săi au explicat că, în timpul ultimei sale operații, a făcut un gest incredibil. Era vorba despre un pacient străin, în stare gravă, care căzuse de la înălțime. Pentru că nu se știa dacă acesta are Covid, medicul a fost nevoit să îmbrace costumul specific. Din cauza faptului că acesta se aburea și nu avea vizibilitate, a decis să riște și și-a scos costumumația pentru a se desfășura așa cum trebuie și pentru a-i salva viața pacientului.

„Şi pentru că a văzut că pierde pacientul, şi-a băgat picioarele în COVID, şi-a scos costumul şi a preferat să-l salveze. Pacientul s-a dovedit a fi negativ. Dar asta spune foarte mult despre dăruirea lui, despre dr. Cătălin Bărbulescu, despre ce fel de om era. A fost probabil cel mai bun dintre noi, cel mai omenos. Dânsul avea o mare capacitate de a înţelege suferinţa. Asta era una dintre marile lui calităţi. Şi-şi făcea treaba. S-a întâmplat să se îmbolnăvească de COVID-19 pentru că şi-a făcut datoria.”, declară apropiații.

A efectuat ultima consultație în calitate de pacient

Deși starea sa nu era una prea bună, respira greu, cu saturație de oxigen 88%, a decis că trebuie să-și facă meseria și în stare de hipoxemie. Astfel, a mers să consulte un pacient dintr-un salon alăturat, care avea nevoie de consult. S-a deplasat până acolo cu greu, cu fotoliul rulant și cu oxigenul după el.

„Abia respira şi a fost dus cu oxigenul la patul celuilalt pacient şi a examinat drenajul, a schimbat nişte parametri de aspiraţie şi asta a fost ultima lui consultaţie, pe care a dat-o în condiţii de hipoxemie. Şi decizia pe care a luat-o atunci a fost una care l-a ajutat pe acel pacient.”, a declarat o sursă apropiată a acestuia.

Toți colegii l-au admirat pentru dăruirea sa față de meserie, pentru faptul că îi respecta atât pe ei, cât și pe pacienți. Chiar dacă avea momente neplăcute, nu își pierdea cumpătul și găsea o modalitate de a evita orice conflict. El a fost omul „de o decență formidabilă”, care nu pleca de la serviciun până nu își termina treaba.

 

Acest articol a fost actualizat la: 2020-05-20T17:22:45+03:00 17:22

Share
Scris de
Andreea Oprea

Acest site foloseste cookies.

Read More