De când a început pandemia, lucrurile s-au schimbat mult și lucrurile care înainte păreau obișnuite sunt acum interzise. Având în vedere că evenimentele numeroase nu mai sunt permise din cauza riscului de îmbolnăvire, implicit există restricții și la înmormântări. Totuși, autoritățile vor să relaxeze restricțiile când vine vorba de înmormântări. Raed Arafat a făcut anunțul.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat că regulile de înmormântare sunt într-adevăr, prea dure și ar trebui relaxate. Astfel, oficialul a explicat că există un ordin al Ministerului Sănătății care trebuie ajustat și chiar au existat discuții în acest sens și toată lumea estede acord ca regulile să fie impuse astfel încât apropiații celui decedat să poată face toate obiceiurile, dar cu condiția de a fi respectate măsurile de prevenire a răspândirii virusului.
„Finalul discuției a fost că toată lumea este de acord, inclusiv INSP, că trebuie modificată regula înmormântării, să devină mai permisivă, ca lumea să poată să facă ritualul cum cer obiceiurile, respectând unele reguli. Acest lucru a plecat de la discuția respectivă că urmează să se modifice ordinul. Acolo a ajuns în comisii și nu știu amănunte. Această problemă a fost ridicată și cu reprezentanții cultelor în fața domnului premier. Este un ordin emis de Ministerul Sănătății, dar care acum trebuie ajustat. Am înțeles că nu Institutul, ci comisia de Medicină Legală nu ar fi fost de acord, dar trebuie verificat, nu știu”, a declarat Raed Arafat
În prezent, la înmormântări poate participa un număr redus de oameni. În situații speciale, regulile sunt și mai stricte. Persoanele decedate din cauza coronavirusului sunt așezate în sicrie sigilate și înmormântate cu un număr foarte mic de persoane, așa cum s-a întâmplat la Cornelia Catanga sau cum se va desfășura azi înmormântarea lui Ploieșteanu.
În urmă cu câteva zile, șeful Secretariatului de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, a anunțat că au fost adoptate noi măsuri în ceea ce privește înmormântările persoanelor răpuse de covid. În cazul în care sunt pozitive și după deces, acestea vor fi înmormântate tot cu maximă atenție, dar regulile vor fi mai ușoare.
Astfel, preotul va putea fi chemat la spital, iar persoana decedată va putea fi îmbrăcată înainte de înmormântare, va fi dusă la capelă și va avea parte și de slujbă în biserică. Sicriul va fi sigilat bine, dar oamenii își vor putea lua rămas-bun de la persoana decedată.
După deces și alte demersuri, trupul neînsuflețit trebuie să fie ridicat în cel mult 24 de ore, dacă familia vine de la 100 de km depărtare și în 48 de ore când situația este mai specială. La înmormântare ar putea participa doar rudele de gradul 1 și 2, dacă nu sunt bolnave și primesc aprobare de la DSP.
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei spune că modificarea regulilor înmormântărilor Covid-19 este imperios necesară. El a spus că unitatea și demnitatea sunt rațiunile care trebuie să aibă și acum ultimul cuvânt.
„Practic, (aproape) toată lumea pare să fi înțeles necesitatea modificării. Prelungirea așteptării ei devine dureroasă și nu mai are în acest moment o rațiune suficientă. Umanitatea și demnitatea sunt rațiunile care trebuie să aibă și acum ultimul cuvânt”, se arată în mesajul Patriarhiei.
Cultele religioase au solicitat modificarea acestei legi excesive și au purtat un dialog cu autoritățile în acest sens.
Acest articol a fost actualizat la: 2021-04-07T20:56:38+03:00 20:56
Acest site foloseste cookies.
Read More