Live Science a publicat prima fotografie cu un tunet. Deși tunetele nu se pot vedea, întrucât este vorba de niște sunete anunțate apariția fulgerului pe cer, oamenii de știință au reușit performanța de a ”fotografia” sunetul înfiorător care se produce în timpul vijeliei.
Oamenii de știință de la Southwest Research Institute din Texas, Arizona (SUA) au reușit să producă artificial fulgere după ce au lansat o rachetă în nori, de care s-a atașat un cablu de cupru cu împământare. Rezultatul a fost fotografiat imediat.
Datele înregistrate, adică sunetele ce urmează fulgerului, au fost cartografiate imediat de către cercetători, cu cele două momente de intensificare ale producerii sale. „Imaginea obținută inițial arăta ca o piesă de artă modernă, plină de culori vii, pe care să o expui deasupra șemineului”, spune unul dintre cercetători, scrie realitatea.net.
Maher A. Dayeh, unul din oamenii care au lucrat la acest experiment științific susține că oamenii de știință pot deja înțelege foarte bine care este mecanica producerii tunetului, însă nu se știe care proces al descărcării electrice a fulgerului produce acel sunet asurzitor. Fizicianul mai spune că tunetul este perceput în funcție de distanța la care ne găsim față de un fulger.
Oamenii de știință vorbesc chiar despre faptul că tunetul ar fi de fapt un fulger acustic, întrucât este strâns legat de momentul producerii fulgerului și depinde de intensitatea luminii.
Acest articol a fost actualizat la: 20 ianuarie 2016 19:16