Oamenii de stiinta din SUA si Marea Britanie au ajuns recent la o concluzie incurajatoare pentru viitorul omenirii. Astfel, conform unui studiu publicat in prestigioasa revista Science, gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii se micsoreaza. Aceiasi oameni de stiinta au mai comunicat o veste buna: stratul de ozon se va reface de-a lungul timpului, chiar daca procesul va fi unul de durata.
Astfel, marimea gaurii din stratul de ozon s-a redus, in medie, cu 4 milioane de km patrati. Aceasta evolutie a inceput inca din anul 2000, iar masuratorile au fost facute in toamna fiecarui an. Aceasta strategie nu a fost intamplatoare, intrucat in aceasta perioada, gaura din stratul de ozon incepe sa se deschida.
Retragerea treptata a substantelor si instalatiilor care foloseau clorofluorocarbon au contribuit din plin la reducerea gaurii din stratul de ozon. Clorofluorocarburile pot persista in atmosfera chiar si 50 de ani, iar conform cercetatorilor, stratul de ozon se va reface de abia intre anii 2050 – 2060.
“Daca era sa existe vreo gaura in stratul de ozon oriunde in lume, acel loc trebuia sa fie Antarctica. Pur si simplu, nu era un loc prielnic vietii. Ne-am dat seama ca daca nu oprim utlizarea substantelor chimice, am fi putut avea o criza.
Citeste si: Iată de ce se schimbă clima pe Pământ
Vremea in iulie, august si septembrie. Specialistii ANM au VESTI FOARTE PROASTE
Marea Britanie, de exemplu, are cu 5% mai putin ozon decat avea in urma cu 30 de ani, dar ar fi fost si mai rau daca nu am fi oprit CFC-urile. Ar fi probleme legate de cancerul de piele, de vedere si de culturile agricole. Am decis sa ne ocupam de problema si trebuie sa ne felicitam pentru ca am facut asta”, a declarat o cercetatoare care a facut parte din echipele care s-au ocupat de studiu.
De asemenea, s-a mai aratat ca va urma o actiune puternica la nivel international pentru a preveni consecintele periculoase ale schimbarilor climatice. “Modul in care tarile gestioneaza problema inclazirii globale este diferit pentru ca industria care nu mai utilizeaza carburantii valoreaza mai mult decat companiile care continua sa utilizeze aceste substante chimice”, a mai spus cercetatoarea.
Acest articol a fost actualizat la: 2016-07-02T18:40:19+03:00 18:40
Acest site foloseste cookies.
Read More