SUA: Peste 2 milioane de americani au semnat o petiție prin care cer ca Hillary Clinton să fie validată ca președinte

11.11.2016
SUA: Peste 2 milioane de americani au semnat o petiție prin care cer ca Hillary Clinton să fie validată ca președinte

Mai mult de 2.2 milioane de cetățeni ai Statelor Unite au semnat o petiție prin care cer colegiului electoral să ignore rezultatul alegerilor prezidențiale și să o numească pe Hillary Clinton președinte.

Argumentul semnatarilor petiției este acela că Hillary Clinton a câștigat votul popular.

”Secretarul Clinton a câştigat votul popular şi ar trebui să fie preşedinte. Hillary a câştigat votul popular. Singurul motiv pentru care Trump a câştigat este existenţa colegiului electoral”, se arată în petiţia de pe Change.org. Petiţia a câştigat un număr mare de semnături după ce a fost distribuită de mai multe celebrităţi pe Twitter, inclusiv Lady Gaga. Se așteaptă ca numărul semnatarilor să crească, având în vedere că foarte mulți americani s-au declarat profund nemulțumiți de victoria lui Donald Trump.

Citește și: Donald Trump, discurs după câștigarea alegerilor: „Vom reînvia visul american”

Este posibil ca electorii să ignore voinţa statului care i-a desemnat şi să voteze pentru un alt preşedinte, întrucât nu există nicio legislaţie federală în acest sens. Însă rar se întâmplă aşa ceva. Ultimul elector care nu a respectat voinţa statului era reprezentant al Districtului Columbia. Acesta nu a depus niciun vot în anul 2000 pentru a protesta faţă de lipsa de reprezentare a districtului în Congres.

Însă, ultimul elector care a votat pentru o altă persoană era un reprezentant al statului Washington. Acesta a scris numele lui Ronald Reagan pe un buletin de vot din 1976, deşi prezidenţiabilul republican era Gerald Ford, informează news.ro.