SUA: Peste 2 milioane de americani au semnat o petiție prin care cer ca Hillary Clinton să fie validată ca președinte

Mai mult de 2.2 milioane de cetățeni ai Statelor Unite au semnat o petiție prin care cer colegiului electoral să ignore rezultatul alegerilor prezidențiale și să o numească pe Hillary Clinton președinte.

Argumentul semnatarilor petiției este acela că Hillary Clinton a câștigat votul popular.

”Secretarul Clinton a câştigat votul popular şi ar trebui să fie preşedinte. Hillary a câştigat votul popular. Singurul motiv pentru care Trump a câştigat este existenţa colegiului electoral”, se arată în petiţia de pe Change.org. Petiţia a câştigat un număr mare de semnături după ce a fost distribuită de mai multe celebrităţi pe Twitter, inclusiv Lady Gaga. Se așteaptă ca numărul semnatarilor să crească, având în vedere că foarte mulți americani s-au declarat profund nemulțumiți de victoria lui Donald Trump.

Citește și: Donald Trump, discurs după câștigarea alegerilor: „Vom reînvia visul american”

Este posibil ca electorii să ignore voinţa statului care i-a desemnat şi să voteze pentru un alt preşedinte, întrucât nu există nicio legislaţie federală în acest sens. Însă rar se întâmplă aşa ceva. Ultimul elector care nu a respectat voinţa statului era reprezentant al Districtului Columbia. Acesta nu a depus niciun vot în anul 2000 pentru a protesta faţă de lipsa de reprezentare a districtului în Congres.

Însă, ultimul elector care a votat pentru o altă persoană era un reprezentant al statului Washington. Acesta a scris numele lui Ronald Reagan pe un buletin de vot din 1976, deşi prezidenţiabilul republican era Gerald Ford, informează news.ro.

Vezi comentarii

Share
Scris de
Catalin Nae

Acest site foloseste cookies.

Read More