Subiecte Română Evaluare Naţională 2018. Pe 11 iunie, elevii de clasa a VIII a au intrat în plin examen de Evaluare Naţională, cu proba scrisă la limba şi literatura română.
Update: Baremul și rezolvarea subiectelor au fost afișate de edu.ro! Apasă pe linkul de mai jos pentru a vedea cum se rezolvau subiectele.
UPDATE: Iată ce a picat anul acesta la evaluarea națională, la proba scrisă de limba și literatura română
Baremul de corectare este disponibil pe edu.ro, după ora 14.oo.
UPDATE: Examenul a început la ora 9.00, iar site-ul ministerului Educației, edu.ro, a picat cu scurt timp înainte ca proba la limba română să înceapă. Sunt deja arhicunoscute problemele acestui site în perioada examenelor naționale, mai ales atunci când se afișează rezultatele, iar site-ul nu face față numărului mare de utilizatori.
Rămâneți pe Huff.ro, vă vom oferi subiectele de azi la limba română la Evaluarea Națională 2018 imediat ce acestea vor fi disponibile.
Inspectorii școlari au spus că subiectele elaborate pentru examenul de română sunt ușoare și că elevii trebuie doar să fie atenți la cerințe pentru a le rezolva corect.
Știre inițială
Aceasta este prima probă scrisă pe care o vor susţine elevii care termină şcoala generală, următoarea fiind programată miercuri, 13 iunie, la Matematică.
Elevii care aparţin minorităţilor naţionale vor susţine proba scrisă la limba maternă în data de 14 iunie.
Probele încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 120 de minute, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Probele sunt monitorizate audio-video.
Huff.ro vă va prezenta subiectele la limba română din cadrul Evaluării Naţionale 2018 imediat ce acestea vor fi disponibile, precum şi baremul şi rezolvarea cerinţelor.
Vezi aici modele de subiecte la limba română!
Rezultatele vor fi afişate pe edu.ro şi la avizierele unităţilor de învăţământ pe 19 iunie, conform calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.
Tot în acea zi, între orele 14.00 şi 19.00, elevii nemulţumiţi de notele obţinute pot depune contestaţii.
Rezultatele finale sunt afişate în data de 23 iunie.
Evaluarea Naţională este primul examen major al ciclului de învăţământ. Acest examen, care are loc la final de clasa a VIII a, a trecut de-a lungul timpului prin mai multe modificări. Astfel, binecunoscutul examen de Capacitate a luat forma testelor naţionale, iar apoi a Evaluării Naţionale.
Dacă iniţial acest examen avea 3 probe (română, matematică, geografie sau istorie), ulterior s-a revizuit metodologia, astfel că elevii susţin acum doar probele scrise la limba română şi la matematică.
De asemenea, cerinţele au fost simplificate, astfel încât la limba română s-a ajuns la o variantă cu doar doar două subiecte, ce au la bază înţelegerea unor texte şi rezolvarea unor exerciţii legate de acele texte.
Cu toate acestea, Evaluarea Naţională ar putea dispărea în viitor. Fostul ministru al Educaţiei, Pavel Năstase, declarase că s-ar impune o schimbare a modului în care elevii sunt evaluaţi.
„Mi-e greu să spun dacă se vor păstra sau nu evaluările de clasa a VIII-a. Ne dorim în primul rând că toți copiii să meargă la grădiniță și la școală, să beneficieze de o educație incluzivă de calitate și să finalizeze cel puțin învățământul obligatoriu.
În acest sens trebuie să schimbăm abordarea și să privim evaluarea elevilor, a cadrelor didactice, a școlilor și a sistemului de educație că o oportunitate de a primi feedback și de a interveni pentru a face că procesul educațional să fie unul de o mai bună calitate, centrat pe elevi„, a explicat Năstase.
Subiectele simulării examenului de Limbă și literatură română, clasa a VIII-a, au fost construite pe două mari cerințe, fiecare cu mai multe sub-puncte.
La primul subiect, elevii au avut fabula „Stejarul și trestia” de Gheorghe Șion, pe marginea căreia au avut de notat sinonimele cuvintelor „să te mândrești” și „iute”, de explicat rolul virgulei în secvența „Ce boală ai, vecine?”, de precizat numărul de litere din cuvintele „pleci” și „încet”, precum și de realizat o compunere în care să motiveze “apartenenţa la specia literară fabulă a textului dat”.
La subiectul al doilea, elevii au avut de răspuns mai multor cerinţe legate de un fragment din textul „Cartea junglei explicată. Fiarele Sălbatice” din Terra Magazin şi de realizat o naraţiune de 150-300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută la grădina zoologică.
Citeşte şi: Profesorii vor să nu asiste examenul de Evaluare Națională. Ce se întâmplă cu elevii
Acest articol a fost actualizat la: 2018-06-11T15:19:12+03:00 15:19
Acest site foloseste cookies.
Read More