Connect with us
Traian Băsescu, cere expulzarea ambasadorului Ungariei la Bucureşti şi rechemarea ambasadorului României de la Budapesta după declarațiile MAE ungar

Știri

Traian Băsescu cere expulzarea ambasadorului Ungariei

Traian Băsescu cere expulzarea ambasadorului Ungariei la București. De asemena ambasadorul României la Budapesta trebuie rechemat în țară.  Reacția președintelui PMP vine după declarațiile ministrului de Externe maghiar. Acesta a declarat că ungurii nu au ce sărbători pe 1 decembrie.

Fostul președinte și-a început mesajul către „prietenul Viktor Orban”, cu o aluzie la ocuparea Budapestei de către armata română, în 1919.

„Prietene Viktor Orban, noi nu vrem să vă vizităm la Budapesta, aşa cum am mai făcut-o în istoria ultimilor 100 de ani. Dar nu ne provoca, pentru că avem şi noi limite.”, a scris Băsescu pe contul său de Facebook.

Președintele PMP spune că declarațiile ministrului de externe ungar ar fi fost motivate de sprijinul arătat de Donald Trump lui Viktor Orban. Băsescu îl numeşte pe ministrul Peter Syijjarto „o panaramă politică născută sub pulpana extremismului maghiar”.

Fostul șef de stat spune că există o listă lungă de motive pentru care maghiarii din România ar trebui să fie mândri de 1 decembrie.

„Pot să fac o lungă listă cu motivele pentru care maghiarii trăitori în România ar putea să fie cel puţin la fel de mândri ca românii cu ocazia zilei de 1 Decembrie. Dar cea mai importantă satisfacţie poate fi aceea că, spre deosebire de maghiarii din Ungaria, maghiarii din România au parte, în România ultimilor 26 de ani, de o conducere politică respectabilă la nivel naţional şi internaţional, ataşată valorilor NATO şi UE, valori care la Budapesta pare că au devenit facultative şi nerelevante în momentul ultimii ani”, precizează Traian Băsescu.

Băsescu: „Singura soluţie demnă este expulzarea ambasadorului Ungariei de la Bucureşti”

Fostul președinte consideră declarațiile lui Peter Syijjarto un afront fără precedent la adresa României. El consideră că singura soluție este expulzarea ambasadorului Ungariei din România. De asemena, ambasadorul român la Budapesta trebuie rechemat.

„Având în vedere afrontul fără precedent adus de ministrul de externe maghiar, Peter Syijjarto, României, singura soluţie demnă este expulzarea imediată a ambasadorului Ungariei de la Bucureşti şi rechemarea ambasadorului României de la Budapesta. Altfel, aceşti aventurieri din guvernul lui Viktor Orban nu vor înţelege că România adevărată este până la Tisa.”, spune Băsescu.

Citește și: Viktor Orban: România duce o „campanie” împotriva liderilor etnici „sub pretextul luptei anticorupție”

Ministrul ungar de Externe a afirmat că poporul ungar nu are niciun motiv să celebreze ziua de 1 decembrie. Acesta le-a interzis diplomaţilor maghiari să participe la evenimentele de Ziua Națională. MAE român a precizat că a luat notă ”cu surprindere şi nedumerire” de decizia ministrului maghiar, informeaza news.ro.

Amabasada României la Budapesta a organizat luni, pe 28 decembrie recepția cu ocazia Zilei Naționale. La recepție nu a participat niciun reprezentat al guvernului ungar.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top