Connect with us
Traian Băsescu susţine că Ion Iliescu nu e cel mai mare vinovat pentru Mineriade şi evenimentele din 1989

Știri

Traian Băsescu susţine că Ion Iliescu nu e cel mai mare vinovat pentru Mineriade şi evenimentele din 1989

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a făcut astăzi câteva declaraţii interesante despre „cele două mari taine ale României” şi implicarea lui Ion Iliescu în evenimentele care nu şi-au găsit răspunsurile nici după 26 de ani.

România are două taine mari: lovitura de stat sau Revoluţia din 1989 şi Mineriadele, în special cea din 13-15 iunie, a spus Băsescu la o reuniune a Partidului Mişcarea Populară (PMP). Băsescu susţine că a reuşit să îngenuncheze sistemul, însă nu la înfrânt, în timp ce Emil Constantinescu susţinea că a fost înfrânt de sistem, iar Ion Iliescu l-a consolidaz şi astăzi capătă din nou putere.

”România are două mari taine; cea mai mare, a Revoluţiei sau a loviturii de stat din decembrie 1989. Toţi artizanii ei s-au aflat în primii şase ani în toate strucuturile de conducere, de la generali vânduţi Moscovei la cei care nu doreau să se ajungă democraţie. A doua taină este cea a Mineriadei din 13-15 iunie. Ca şi legat de taina Revoluţiei, şi taina Mineriadei este una încă nejudecată şi neanalizată de justiţia română”, a spus Traian Băsescu la o adunare a PMP.

El a amintit faptul că au fost ”procurori general numiţi de el, cărora le-a cerut finalizarea dosarului Revoluţiei, a Mineriadei din 13-15 iunie”.

”Vreau să ştiţi că acolo sunt tainele sistemului, cei care au făcut ca aceste realităţi ale României să fie clasate, amânate”, a continuat fostul şef al statului.

Traian Băsescu a făcut referire la cel care a decis redeschiderea dosarului Revoluţiei şi a mineriadei, Bogdan Licu. ”Este un procuror pe care trebuie să recunosc, după ce am aflat că este suspect de plagiat, nu am mai dat doi bani pe el. Acelaşi om, în numele Parchetului a cerut redeschiderea dosarului clasat de Codruţa Kovesi.

CITEŞTE ŞI: Dosarul Revoluției: Urmărirea penală extinsă in rem pentru infracţiuni contra umanităţii

Acest om şi-a făcut o datorie de conştiinţă (…) După ce la CEDO s-a dat rezoluţie clară că nu se pot prescrie crimele şi tortura, şi în cazul Mineriadei şi al loviturii de stat de la Revoluţie, redeschiderea acestor dosare a devenit obligatorie”, a spus Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a remarcat tentaţia majorităţii românilor de a spune că Iliescu e singurul responsabil: ”Nu este adevărat, au fost mai mulţi, au fost mulţi generali care au pus mâna pe putere, care erau vânduţi Rusiei. Când vom avea această taină elucidată de Justiţie, atunci vom şti de ce ne-am mers rău, de ce am stat în ambiguitate”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top