De două luni, pandemia de coronavirus a izbucnit în țara noastră. Astăzi, se pare că românii au făcut primii pași în lupta cu virusul. Tratamentul mult așteptat, care va da rezultate sigure, la fel ca în alte țări care l-au utilizat deja, a fost început astăzi, 28 aprilie, și în România. Așadar, Ministerul Sănătății anunță că a fost demarat procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacienților cu Covid-19.
Ministerul Sănătății a anunțat că în această dimineață a fost colectată plasmă de la 3 donatori vindecați de coronavirus. Acțiunea a avut loc în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină București. Plasma va fi testată și după calificarea biologică va fi pusă la dispoziție spitalelor.
Plasma colectată va fi administrată pacienților de peste 18 ani, în stare critică. Aceștia sunt într-o secție ATI, ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice; nu dau semne în urma altor tratamente ce le-au fost administrate sau au dezvoltat pneumonii severe sau infiltrate pulmonare.
Ministerul Sănătății a elaborat Ordinul de ministru privind Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea si distribuția a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI.
„Documentul stabilește modul de colectare, testare, prelucrare, stocare și distribuire a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI, în conformitate cu legislația națională în domeniul transfuziei sanguine și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distribuția și utilizarea monitorizată a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19.” , prezintă comunicatul.
În România există 3 aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus: în București, Timișoara și Iași.
Ministerul Sănătății îi încurajează pe români să doneze sânge, având în vedere situația precară din țara noastră și nevoia urgentă a bolnavilor care depinde de transfuziile de sânge.
Amintim că orice pacient vindecat de Covid-19 poate cere să fie supus testelor care să ateste că are capacitatea de a dona. Pentru ca plasma să poată fi recoltată, acesta trebuie să îndeplinească o serie de condiții, pe lângă criteriile standard de orice donare: să fie pacienți sănătoși, fără simptomatologie; test negativ de coronavirus și alte boli precum HIV, hepatită, să existe evidențierea anticorpilor.
Acest site foloseste cookies.
Read More