Connect with us
Trei turiști rătăciți în Masivul Făgăraș, căutați cu elicopterul

Știri

Trei turiști rătăciți în Masivul Făgăraș, căutați cu elicopterul. Salvatorii au găsit un turist decedat

Două persoane au fost deja recuperate cu elicopterul și se încearcă acum și recuperarea celei de-a treia persoane. Salvamontiștii se află în continuare pe munte, iar misiunea este una dificilă din cauza pericolului de avalanșă.

UPDATE 13.00. A fost găsit și cel de-al treilea bărbat dispărut în Munții Făgăraș zilele trecute, după ce marți au fost găsiți doi bărbați. Operațiunile de recuperare ale cadavrelor sunt în plină desfășurare.

„Cel de-al treilea turist a fost observat la mică distanţă de primul localizat marţi, după ce elicopterul a survolat Masivul Făgăraş. Miercuri, când a început acţiunea de recuperare a celorlalţi doi, a fost văzut şi cel de-al treilea.

Echipa de salvamontişti şi cea cu elicopterul care au început miercuri dimineaţa operaţiunea de recuperare fac tot posibilul ca cele trei persoane să fie aduse, miercuri, la baza muntelui.

Este o intervenţie foarte dificilă având în vedere că acestea se află pe versanţi diferiţi şi trebuie ca salvamontiştii să coboare cu troliul pentru a recupera trupurile turiştilor’‘, a declarat, pentru AGERPRES, vicepreşedintele CJ Braşov, Adrian Gabor, coordonatorul Salvamont Braşov.

UPDATE 19.35: O a doua persoană a fost reperată în Munții Făgăraș, după ce în urmă cu aproximativ două ore a fost văzută una dintre cele trei persoane dispărute.

Vicepreşedintele CJ Braşov, Adrian Gabor, a precizat pentru AGERPRES că deocamdată au fost văzute din elicopter două cadavre, care vor fi recuperate în cursul zilei de miercuri, când în zonă vor fi două elicoptere care, cu ajutorul unui troliu, vor recupera corpurile. Acestea vor fi duse la un alt elicopter, care va ateriza într-o zonă unde va fi posibil.

În acest moment nu se cunoaşte cu precizie zona în care sunt cele două cadavre, dar cu siguranţă mâine vor fi prezentate mai multe detalii de către echipa de salvamontişti care va merge la faţa locului pentru recuperarea lor.

Secretarul de Stat Raed Arafat a anunțat că o persoană a fost localizată, într-un loc greu accesibil.

„Nu se poate intra în zonă, riscul este unul foarte mare. Cel mai probabil a avut loc o avalanșă. Sâmbătă a avut loc o avalanșă. O persoană a fost găsită, cel mai probabil este decedată. Salvatorii au localizat un turist. Echipajul din elicopterul de căutare l-a văzut într-un loc greu accesibil.

În colaborare cu Salvamontul se va decide momentul recuperării turistului”, a spus Raed Arafat pentru Digi24.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Trei turiști din Iași care s-au rătăcit în Masivul Făgăraș în urmă cu câteva zile sunt căutați de către salvamontişti de la Serviciul Salvamont al oraşului Victoria. Alături de ei sunt și jandarmii montani de la Sâmbăta de Sus.

”Este vorba de doi bărbaţi, unul de 62 de ani şi 64 de ani şi un tânăr de 18 ani. Dispariţia lor a fost sesizată la începutul săptămânii trecute de către un preot de la Mănăstirea Breaza, de lângă Făgăraş. Acesta  a anunţat că maşina cu care cei trei bărbaţi a ajuns în zona stă nemişcată de câteva zile.

Aseară la ora 18,30, soţia unuia dintre ei a sunat la 112 şi a anunţat despre dispariţie. Salvamontiştii şi jandarmii montani i-au căutat şi săptămâna trecută, în zilele de marţi şi miercuri pe la refugiile din masivul Făgăraş. Dar fără rezultat.Vremea nu a mai permis căutarea lor săptămâna trecută.

S-au produs şi avalanşe, iar pericolul este foarte mare”, a declarat pentru AGERPRES, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Gabor, cu atribuţii în coordonarea Salvamont Braşov.

Acesta a mai spus că marţi, începând cu ora 14,30, un elicopter solicitat de ISU va survola crestele masivului. În aparatul de zbor se va afla şi o persoană pregătită să coboare, cu ajutorul unor echipamente specifice de salvare a turiştilor, în cazul în care aceştia vor fi găsiţi.

Câini speciali de căutare în zăpadă, aduși pentru operațiune

Potrivit acestuia, dacă va fi cazul se va apela şi la ajutorul salvamontiştilor din judeţele Argeş şi Sibiu. De asemenea, vor fi aduşi din judeţul Suceava câini speciali de căutare în zăpadă.

„Suntem în alertă zi şi noapte şi facem tot ce este posibil pentru găsirea turiştilor”, a spus Adrian Gabor.

CITEȘTE ȘI: Maramures: Turista ranita dupa ce a cazut din telescaun, salvata de jandarmi si salvamontisti
Breaking News. Avalanșă în munți, în România. 29 de persoane…
22 de turişti blocaţi pe munte în Vâlcea. Printre cei blocaţi sunt şi copii

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top