Connect with us
„Tu vei muri de mâna mea!”. Mărturie în cazul tânărului din Vaslui împușcat de un polițist

Știri

„Tu vei muri de mâna mea!”. Mărturie în cazul tânărului din Vaslui împușcat de un polițist

Răsturnare de situaţie în ancheta poliţistului care a împuşcat mortal un tânăr din Vaslui. După ce a fost acuzat de omor, oamenii legii au schimbat încadrarea faptei, iar agentul este cercetat, din nou, pentru ucidere din culpă. Între timp, a fost suspendat. Testele balistice vor arăta dacă tânărul a fost împuşcat accidental sau intenţionat, susţin oamenii legii, scrie Digi24.ro.

„L-au ciuruit. Nu a făcut absolut niciun rău la nimeni”, spune fratele tânărului împușcat.

Distruse de durere, rudele l-au luat acasă pe Adrian Munteanu. Tânărul abia împlinise 27 de ani, luni. Părinţii sunt convinşi că fiul lor nu a fost împuşcat accidental.

„Polițist la circulație să scoți tu pistolul din toc… unde fugea? Putea să fugă pe jos? Îl lua, făcea un an-doi de pușcărie, dar nu îl omora. Din greșeală… cum din greșeală, scoți pistolul din greseala și-l împuști?”, adaugă Constantin Munteanu, tatăl tânărului împușcat.

Mai mult, cunoscuţii susţin că victima şi poliţistul au mai avut conflicte în trecut.

Prieten: În urmă cu un an ne-a oprit, eram în mașină cu el, ne duceam în oraș. Și a spus în față: „Tu vei muri de mâna mea!”

Prieten: În momentul în care iei un om, îi pui mâinile la spate și îi pui cătușele… cum s-a descărcat arma? Un polițist poate să îi pună cătușele cu o singură mână?

Joi dimineaţă, Adrian Munteanu a fost prins, din nou, la volan. Conducea fără permis şi a avut ghinionul să treacă pe lângă poliţistul care-l mai prinsese şi-n trecut.

„A avut mania asta cu volanul, cu mașinile. Era îndrăgostit de șofat și băutură. Băutura i-a bulversat mintea și nu asculta de nimeni”, spune Emil Barnea, unchiul tânărului.

Adrian Munteanu era nepot de fost şef de Poliţie Rutieră în Vaslui. Mihai Vizitiu, poliţistul care l-a împuşcat, e cel care l-a denunţat pe unchiul victimei, în dosarul de corupţie ce l-a lăsat fără funcție.

„Eu tot îi spuneam, vezi că ăsta e hoț bătrân. Iaca ce încredere o mai avut în el”, spune Gheorghe Munteanu, tatăl fostului şef al Poliţiei Rutiere Vaslui.

Până la finalizarea cercetărilor, polițistul a fost suspendat. Dosarul e unul complicat. Mihai Vizitiu a fost cercetat iniţial pentru ucidere din culpă. Apoi încadrarea juridică s-a schimbat în omor. Câteva ore mai târziu, fapta a reprimit încadrarea mai uşoară.

„Poliţistul este pus la dispoziţie, nu se pune problema unei măsuri preventive la acest moment. (A fost poliţistul în pericol?) Nu s-a pus problema unui pericol. (A fost vorba de o răzbunare?) Nu putem să speculăm pe aceste chestiuni. Urmează să stabilim încadrarea finală şi să vedem dacă se impune trimiterea în judecată a ofiţerului de poliţie”, declară Sorin Armeanu, prim-procuror.

Expertiza balistică, spun oamenii legii, va fi cea care va arăta dacă pistolul s-a descărcat accidental sau tânărul a fost împuşcat intenţionat de poliţist.

Revoltă printre polițiști. Propunerile care politizează și mai mult Ministerul de Interne

Modificări în statutul poliţistului care îi revoltă pe mulţi dintre ofiţeri. Agenţii se tem că dacă noua lege se aprobă vor putea fi controlaţi de şefi şi mutaţi de la o structură la alta fără acordul lor. Sindicaliştii spun că se încearcă şi mai mult politizarea sistemului şi eliminarea poliţiştilor incomozi.

„Nu se poate să te joci cu destinele oamenilor, să îi muţi aşa, cum vrei tu, când vrei tu, unde vrei tu. Dacă lucrurile astea vor trece în statutul poliţistului, ne putem considera în 1987, ne întoarcem acolo”, spune Dumitru Coarnă, lider sindical poliţie.

Poliţiştii sunt revoltaţi de ideea că ar putea fi mutaţi de la o structură la alta şi de la Bucureşti la Baia Mare, de exemplu, fără acordul lor. Ar putea fi afectaţi de schimbări şi ofiţerii cu funcţii de conducere, care ar putea fi destituiţi şi trecuţi pe un post inferior în urma unuei simple evaluări.

„Haideţi să vă dau exemplu, Gavriş, de la Poliţia Capitalei”, adaugă Dumitru Coarnă.

„Excluderea camerelor de supraveghere din mijloacele de probă ar duce sistemul înapoi cu 20 de ani”, declara Radu Gavriş, şeful Serviciului Omoruri, la Digi24 în decembrie 2017.

„Aştept de la şeful acestui serviciu să facă un pas în spate”, a reacționat atunci Carmen Dan, ministru de Interne.

„Acel om nu a putut fi schimbat pentru că el a venit prin concurs. Ori dacă o să treacă acestă instituţie a destituirii din funcţia de conducere în urma unei evaluări, Gavriş era destituit de ieri, de a doua zi după interviu”, afirmă Dumitru Coarnă, lider sindical poliţie.

O altă modificare a statutului poliţistului propune ca agenţii şi ofiţerii să fie puşi la dispoziţie, adică scoşi pe tuşă, în momentul în care împotriva lor este demarată o cercetare disciplinară.

„Prezumţia de nevionovăţie dispare din oficiu, iar acesta manieră de punere la dispoziţie dă posibilitatea şefilor să înlăture de îndată orice poliţist care ori nu e de acord cu compromisurile la care este supus ori este incomod pentru acel şef”, spune Cosmin Andreica, lider sindical poliţie.

„Oficialii Ministerului de Intene spun că deocamdată nimic nu este bătut în cuie şi dau asigurări că vor ţine cont de toate punctele vedere venite de la poliţişti”, relatează Ioana Ciurlea, jurnalist Digi24.

Schimbările care îi revoltă pe poliţişti vin în contextul în care tot mai mulţi reclamă politizarea sistemului. În acest moment, peste 4.500 de funcţii de conducere sunt ocupate prin împuternicire.

La nivel naţional, jumătate dintre inspectoratele de poliţie au şefi care nu au dat niciun concurs pentru funcţii, ci au fost numiţi pe o perioadă de şase luni.

„Fiind împuternicit eşti foarte uşor de controlat. Azi te-am împuternicit, mâine te destitui şi atunci oamenii aia sunt degeaba acolo. Unii merg doar pentru salarii, alţii merg pentru că sunt nişte interese de soluţionat. Interese politice”, mai spune Dumitru Coarnă, lider sindical.

Proiectul de modificare a statutului poliţistului este în faza de consultări, însă sindicaliştii susţin că se poate adopa mai repede, prin ordonanţă de urgenţă.

Continue Reading
Subiecte pe aceeași temă:

Adi Ioan este editor senior la Huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top