Connect with us
Tudorel Toader anunță ordonanța care îl scapă pe Liviu Dragnea de condamnare

Știri

Tudorel Toader anunță ordonanța care îl scapă pe Liviu Dragnea de condamnare

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat duminică seara că a redactat un proiect de ordonanţă de urgenţă, pentru a da posibilitatea persoanelor condamnate de completuri „nelegal constituite” şi care nu mai sunt în termen să poată depune contestaţii în anulare.

Tudorel Toader a mai anunţat şi o a doua ordonanţă de urgenţă în legătură cu protocoalele încheiate cu SRI, însă a precizat că aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale.

Astfel, mai mulți condamnați definitiv vor scăpa, momentan, de condamnări. Printre aceștia se numără Liviu Dragnea sau Elena Udrea.

„Am pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnaţi de către complete nelegal constituite.

Şi vor putea face contestaţie în anulare, repuşi fiind în termen prin ordonanţă, iar instanţa, în complet legal constituit, îi va judeca şi dacă vor fi vinovaţi vor plăti, dacă nu vor fi vinovaţi, sigur nu există temei să plătească.

Aceasta este o primă şi imediată măsură.

A mai declarat Curtea neconstituţională şi constituirea sau încheierea acelor protocoale. Aşteptăm motivarea deciziei Curţii, vedem dezlegarea pe care o vor da judecătorii constituţionali şi în funcţie de care, probabil, vom proceda în aceeaşi măsură să le dăm posibilitatea juridică legală să verifice dosarul, să fie contestat.

Să verifice dacă urmărirea penală a fost făcută pe probele legale din Codul de procedură penală sau a fost făcută pe lângă procedura penală, pe bază de protocoale şi de către organe judiciare care nu sunt abilitate în urmărirea penală (…).

Ordonanţă de urgenţă pentru contestaţia în anulare de către cei condamnaţi definitiv, care au pierdut termenul de contestaţie, condamnaţi în complete nelegal constituite, asta e una. Doi – aşteptăm decizia şi, în funcţie de dezlegarea judecătorilor, cel mai probabil vom proceda la fel (…) Ordonanţa este pregătită”, a spus Toader, într-o intervenţie telefonică la România TV.

Întrebat dacă ordonanţa privind contestaţia în anulare va fi dată săptămâna viitoare, Toader a precizat: „Nu decid eu momentul. Eu propun soluţia. Eu am făcut draftul de ordonanţă, doamna prim-ministru va decide. Dar ce cred eu, în cel mai scurt timp posibil”.

Toader spune că și procurorii vor putea contesta achitările

Potrivit acestuia, ordonanţa nu se va referi exclusiv la persoanele condamnate, ci şi la cauzele în care au fost stabilite soluţii de achitare, astfel încât procurorii vor avea posibilitatea să conteste respectivele decizii.

„Trebuie să asigurăm accesul cetăţeanului la un proces echitabil, procesul echitabil care înseamnă ca şi cel trimis în judecată să fie condamnat de un judecător competent, pe de-o parte, de către o instanţă legal constituită, pe de altă parte.

Cauzele vor fi rejudecate în completurile legal constituite, un lucru pe care nu l-aţi prea subliniat.

Eu m-am referit la toate cauzele definitive şi judecate, pronunţate de completuri nelegal constituite, şi nu doar la cauzele în care cei judecaţi au fost condamnaţi.

Adică, condamnaţi sau achitaţi, procesul derulat, desfăşurat în faţa unor completuri nelegal constituite vor trebui să urmeze acelaşi regim.

Prim urmare, sigur, o anumită stare de aşteptare pot avea cei condamnaţi, dar în opinia mea pot şi trebuie să fie preocupaţi şi cei care în completuri nelegal constituite au fost achitaţi.

Cine poate face contestaţia în cazul acesta? Sigur că nu cel achitat, pentru că el nu are interesul, cel care l-a trimis în judecată, adică procurorul.

Că a fost procuror de la DNA sau de la o altă structură, nu ştiu. Toţi, unde se va face contestaţie, vor fi rejudecaţi de completuri legal constituite”, a spus Toader.

Tudorel Toader va decide cu Viorica Dăncilă „ce este de făcut”

Ministrul Justiţiei a mai spus că se va întâlni luni cu premierul Viorica Dăncilă şi se va decide „ceea ce este de făcut”.

„Administraţia Naţională a Penitenciarelor a făcut o nouă evaluare şi mâine o prezint doamnei prim-ministru şi vom decide ceea ce este de făcut. Sigur, sunt mai multe variante.

Nu vreau să vă dezamăgesc, dar nu pot să avansez eu varianta finală pe care o vom adopta. Vedem mâine şi comunică doamna prim-ministru sau voi comunica eu.

Important este să aflăm adevărul, aşa cum este din practica judiciară, din procesul legislativ.

Cunoscând adevărul, ştim ce trebuie să facem.

Sigur, este anormal să facem afirmaţii de genul: ‘noi exportăm experienţă în prevenirea, combaterea criminalităţii, lupta cu fenomenul numit corupţie’, când vedem cu toţii foarte bine, din păcate, cu totul altă realitate decât cea pe care o promovau autorităţile de resort.

Vedem multe abuzuri. Că sunt de la DNA, că au fost de la Ploieşti, că sunt de la Oradea, vedem ce spune Curtea Constituţională că sunt protocoalele nefireşti, neconstituţionale, vedem ce spune Curtea Constituţională că, din 2014 încoace, completele de 5 au fost constituite în contradicţie cu legea şi a declarat Curtea acel conflict.

Noi, sigur, trebuie să facem ceva.

Într-un stat de drept nu poţi să-i zici românului: ai fost urmărit penal pe protocoale declarate neconstituţionale, ai fost condamnat definitiv de complete nelegal constituite, procedură declarată neconstituţională, dar într-un stat de drept al anului 2019,

într-o ţară membră a UE, chiar dacă ţi s-a încălcat dreptul la apărare, la un proces echitabil, la respectarea legii, rămâi condamnat, rămâi în puşcărie”, a mai afirmat Toader.

Citește și: Scrisoarea lui Klaus Iohannis pentru T. Toader. De ce a respins-o pe Adina Florea la DNA

2 Comments

2 Comments

  1. Viorica Bălteanu

    2019-01-21T19:07:08+02:00 at 19:07

    Ce minciună enormă! Ordonabța este un pas către revenirea la Justiție, după anii de coșmar în care a funcționat INJUSTIȚIA instituită de Traian Băsescu-Monica Macovei și ciracii lor.

  2. Ioan

    2019-01-21T18:57:24+02:00 at 18:57

    Exact o impostoare ar lipsi, acolo!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top