Cea mai celebără pictură din istorie, Mona Lisa, a ajuns atât de controvesată tocmai prin secretele pe care le ascunde de sute de ani sub uleiurile pânzelor ei.
Cercetătorul Pascal Cotte a descoperit că Da Vinci s-a răzgândit la un moment dat asupra poziţiei a două dintre degetele de la mâna stângă a Mona Lisei, că faţa acesteia era la origine mai lată şi că zâmbetul ei era mult mai expresiv.
Cotte a mai realizat fotografii de rezoluţie înaltă a peste 500 de tablouri, printre care se numără lucrari de Van Gogh, Brueghel, Courbet şi alţi maeştri europeni.
„Mona Lisa” lui Leonardo da Vinci a avut la origine gene şi sprâncene, care au fost şterse de-a lungul timpului din cauza restaurărilor, potrivit lui Cotte.
Mona Lisa ţine în mână o pătură care nu se mai vede cu ochiul liber. Cotte a mai spus că analiza sa a scos la iveală ceea ce el crede că erau culorile originale ale tabloului, tonuri de bleu şi alb. În prezent, tabloul include nuanţe de verde, galben şi brun puternice. „Cu doar o fotografie poţi penetra adanc în construcţia tabloului şi înţelege faptul că Leonardo a fost un geniu”, a spus Cotte.
Cercetătorul a petrecut peste 3.000 de ore pentru a analiza datele scanărilor pe care le-a realizat la laboratorul Muzeului Luvru în urmă cu câţiva ani. Cotte, de profesie inginer, a efectuat analize cu senzori, cu infraroşu şi ultraviolete. A reuşit astfel să realizeze o fotografie digitală de 22 de gigabiţi a Mona Lisei.
Acest articol a fost actualizat la: 20 ianuarie 2016 19:03