Connect with us

Știri

Un accelerator de particule mai mare decat cel de la Geneva va fi construit in curand. Vezi unde

Un nou accelerator de particule, mai mare decat cel de la Geneva, va fi constuit in urmatorii ani. Acesta va fi de cel putin doua ori mai mare decat cel din Elvetia.

China se pregateste de constuirea unui accelerator imens de particule. „Planul conceptual final va fi terminat până la sfârșitul lui 2016”, a spus Wang Yifang, director al Institutului chinez pentru fizica înaltelor energii. Constructia acestuia ar urma sa inceapa undeva intre 2020 si 2025.

Acceleratorul de particule chinez ar fi astfel de cel putin doua ori mai mare decat cel construit de CERN (Organizația europeană pentru cercetare nucleară) de o parte si de alta a granitei franco-elvetiene. Acesta a permis confirmarea in 2012 a bosonului lui Higgs, particula elementara considerata cheia de bolta a structurii fundamentale a materiei.

Noul accelerator chinez ar putea produce de sapte ori mai multa energie decat cel al CERN, care de curand aproape ca si-a dublat puterea. Instalatia chineza va avea o lungime „de la 50 la 100 de kilometri” fata de cea europeana care are doar 27 de kilometri. Astfel, noul accelerator ar urma sa produca milioane de particule.

„LHC genereaza bosoni ai lui Higgs alaturi de multe alte particule. Viitoarea noastra instalatie creeaza un mediu extrem de pur, care produce doar bosoni ai lui Higgs”, a mai spus Wang Yifang.

foto: captura Youtube

 

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top