Veste extraordinară pentru toţi românii. De Rusalii 2018, am putea avea o vacanţă de mai bine de o săptămână.
Anul acesta, ziua de Rusalii este duminică, 27 mai, iar luni, 28 mai, este tot liber legal.
În aceeași săptămână însă, dar în ziua de vineri, românii au din nou liber pentru a sărbători ziua de 1 iunie.
Ca urmare, dacă autoritățile ar decide, românii ar putea avea o vacanță în toată regulă, nu una în variantă mini, și s-ar întinde pe 9 zile.
Numele vine de la Rosalia, sărbătoarea romană a trandafirilor sau rozelor, peste care se suprapune sărbătoarea creștină. Sărbătoare care în vechime era închinată și strămoșilor.
Rusaliile sau Cincizecimea- ce semnificație are și ce tradiții se respectă.
Anul acesta românii vor avea cu două zile libere mai mult decât în 2016. Mai precis, anul acesta au fost doar 12 zile libere, stabilite pentru sărbători publice sau religioase. Dintre aceste doar șapte au fost în timpul săptămânii.
Meteorologul Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat ce se va întâmpla cu vremea în luna februarie și în primele două luni de primăvară. Totodată, Administrația Națională de Meteorologie a emis și prognoza pentru următoarele două săptămâni.
“Luna februarie păstrează tendinţa unor valori mai ridicate decât în mod obişnuit în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei şi Olteniei.
În restul ţării, valorile sunt apropiate de normele climatologice ale perioadei. Vor fi mai multe zile la rând cu temperaturi de peste 15 grade Celsius.
În schimb, tendinţa cantităţilor excedentare de precipitaţii se va extinde în toată ţara în cursul lunii martie (…)
Putem să avem anumite probleme de natură hidrologică, pe secvenţe scurte de timp şi la nivel local, cum de altfel se întâmplă în mod obişnuit în România, într-o lună martie foarte capricioasă”, a spus Elena Mateescu, la România TV.
“Aprilie pare a fi o lună mai rece decât în mod obişnuit, în Transilvania, Maramureş şi în Moldova.
În restul ţării valorile vor fi apropiate de norme. Tendinţa unor cantităţi excedentare de precipitaţii se menţine şi în această lună. Aşadar, primele două luni ale primăverii vor fi bogate în precipitaţii”, a mai spus directorul ANM.
Pe parcursul primei săptămâni de prognoză, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit pentru această perioadă a anului. Mediile regionale ale maximelor termice se vor încadra între 6 și 13 grade, iar ale celor minime între -4 și 1 grad.
Ulterior, regimul termic va deveni apropiat de cel climatologic specific perioadei, și va fi caracterizat, în medie, de maxime cuprinse între 3 și 7 grade și minime între -5 și -2 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată în intervalele 2 – 4 februarie și 6 – 11 februarie.
TRANSILVANIA
În prima săptămână de prognoză, vremea va fi mai caldă decât ar fi normal pentru această perioadă. Mediile regionale ale temperaturile maxime se vor încadra între 2 și 8 grade, iar cele minime între -5 și -1 grad.
Ulterior, vremea va intra intr-un proces de răcire, astfel că regimul termic va fi caracterizat de valori comparabile cu mediile climatologice specifice perioadei, rerspectiv maxime diurne de 1… 5 grade și minime nocturne de -8 … -5 grade.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilorva fi mai ridicată în perioada 1 – 4 februarie, când acestea pot fi moderate cantitativ, dar și după data de 6 februarie.
MOLDOVA
Pe parcursul primei săptămâni de prognoză, vremea va fi caldă. Mediile regionale ale temperaturilor maxime vor fi cuprinse între 4 și 9 grade și între -3 și 2 grade a minimelor nocturne.
În cea de-a doua săptămână, valorile termice vor scădea ușor si treptat, apropiindu-se de cele climatologic specifice perioadei spre sfârșitul intervalului de prognoză. În medie, maximele se vor încadra între 0 și 4 grade, iar minimele între -6 și -4 grade.
Temporar, vor fi precipitații, în general slabe cantitativ, după data de 2 februarie, cui o probabilitae mai ridicată ca acestea să se semnaleze pe spații mai extinse în zilele de 2 – 3 februarie și în perioada 6 – 10 februarie.
OLTENIA
În primele două zile de prognoză vremea va fi deosebit de caldă pentru această dată, cu o medie a temperaturilor maxime de 12…13 grade.
Până spre mijlocul celei de a doua săptămâni, regimul termic se va menține peste cel specific acestei perioade, deși tendința generale a valorilor termice diurne va fi în scădere până la o medie a maximelor, pe întreaga regiune, de 6 grade.
Între 8 și 11 februarie procesul de răcirea va continua, astfel că se vor înregistra valori specifice perioadei, media regională a meximelor diurne urmând a fi de 2…3 grade.
Regimul termic nocturn nu va avea fluctuații semnificative pe tot parcursul intervalului de prognoză, astfel că se vor înregistra, în medie regională, temperaturi minimelor cuprinse între -4 și 0 grade.
Vor fi precipitații, în general slabe cantitativ, aproape în fiecare zi, începând cu data de 1 februarie.
DOBROGEA
Pe parcursul primei săptămâni de prognoză, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit pentru această perioadă.
În medie regională, se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse între 6 și 12 grade și minime între -1 și 3 grade. În cea de-a doua săptămână, temperatura aerului va marca o scădere iar regimul termic va deveni apropiat de cel normal pentru această perioadă cu maxime, în medie, cuprinse între 2 și 7 grade și minime între -3 și 1 grad.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată în intervalele 2 – 4 februarie și 6 – 11 februarie.
BANAT
În prima săptămână de prognoză, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit pentru acestă perioadă a anului. Media regională a temperaturilor maxime va fi de 4 …11 grade și de -2 … 3 grade a celor minime.
În a doua parte a intervalului de prognoză, temperatura aerului va marca o scădere, astfel încât regimul termic se va apropia de cel climatologic specific perioadei. Media regională a maximelor termice va fi de 4…7 grade, iar cea a minimelor nocturne de -4…-1 grad, valorile mai scăzute urmând a se înregistra spre sfârșitul intervalului.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată începând cu data de 1 februarie, iar în perioadele 1 – 4 și 6 – 9 februarie se pot înregistra cantități de precipitații mai însemnate.
CRIŞANA
Pe parcursul primei săptămâni, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit pentru acestă perioadă a anului. În medie, la nivelul întregii regiuni, se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse între 4 și 10 grade și minime între -3 și 3 grade.
În a doua parte a intervalului de prognoză, o scădere de temperatură va conduce la un regim termic apropiat de cel specific climatologic acestei perioade.
Astfel, în medie, vor fi maxime termice cuprinse între 3 și 7 grade și minime între -5 și -1 grad, cu cele mai coborâte valori spre sfârșitul intervalului.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi în creștere după data de 1 februarie. Acestea se vor semnala pe arii mai extinse și vor fi, posibil, însemnate cantitativ în zilele de 1 și 2 februarie, precum și în perioada perioada 6 – 9 februarie.
MARAMUREŞ
În prima săptămână de prognoză, vremea va fi caldă. În medie regională, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 3 și 8 grade, iar cele minime între -4 și -2 grade.
În cea de-a doua săptămână, temperatura aerului va scădea, astfel că regimul termic se va apropia de cel climatologic specific perioadei, iar media regională a temperaturilor maxime va fi de 2 … 5 grade și a minimelor de -7 …-4 grade.
Temporar se vor semnala precipitații pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar cu o probabilitate mai mare ca acestea să se înregistreze pe spații extinse și să fie mai însemnate cantitativ în perioada 1 – 4 februarie și, posibil, între 6 și 9 februarie.
LA MUNTE
Valorile termice nocturne vor fi negative, pe întreg intervalul de prognoză, iar cele diurne ușor pozitive doar în zilele de 29 ianuarie și 1 februarie și, în general, sub limita de îngheț, în restul timpului.
În medie, în prima săptămână, temperaturile maxime se vor încadra între -4 și 2 grade, iar cele minime între -9 și -2 grade, iar pe parcursul celei de-a doua săptămâni vor fi maxime între -4 și 0 grade și minime între -10 și -6 grade.
Temporar vor fi precipitații în cea mai mare parte a intervalului, cu o probabilitatea mai mare de semnalare a acestora în perioadele 1 – 4 și 6 – 10 februarie
Acest articol a fost actualizat la: 2018-01-30T10:21:13+02:00 10:21
Acest site foloseste cookies.
Read More