Connect with us
Ziua de vineri, 2 septembrie, este zi de doliu national pentru victimele cutremurului din Italia, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu

Știri

Vineri, 2 septembrie, zi de doliu national pentru victimele cutremurului din Italia

Ziua de vineri, 2 septembrie, este zi de doliu national pentru victimele cutremurului din Italia, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu, potrivit News.ro.

Citeste si: Update: Guvernul a anuntat ca alegerile parlamentare 2016 vor avea loc pe11 decembrie

Citeste si: Bogdan Oprita: „Am semnat 17 demisii. Daca activitatea nu se va mai desfasura, voi demisiona si eu”

Vineri, zi de doliu national

Iolu a precizat ca masura este luata atat pentru victimele de cetatenie romana care au murit in urma seismului, cat si „din respect” pentru celelalte peste 281 de persoane care au decedat.

Premierul Dacian Ciolos a anuntat, marti seara, dupa ce a participat la funeraliile din Italia, ca va propune o zi de doliu national pentru victimele cutremurului din Peninsula, cel mai probabil joi.

Un numar de 11 romani au murit in cutremurul din Italia. Trupurile neinsufletite a 7 romani au fost aduse marti in tara, iar un al optulea va ajunge joi. Pentru ceilalti romani care au murit in seism, rudele au optat pentru inmormantarea in Italia.
Surse guvernamentale au precizat, pentru News.ro, ca, in conditiile in care ultimul trup neinsufletit care va fi adus in tara va ajunge joi, ziua de doliu national va fi declarata vineri.

In ziua de doliu national, toate institutiile si autoritatile publice centrale si locale au obligatia arborarii drapelului Romaniei in berna. Drapelul Romaniei in berna se mai arboreaza la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, institutiilor de invatamant de orice grad, institutiilor de cultura si misiunilor diplomatice ale Romaniei, la punctele pentru trecerea frontierei, precum si in aeroporturi, porturi, gari si autogari, ca pavilion pe navele de orice fel si pe alte ambarcatiuni ce navigheaza sub pavilion romanesc. Aceeasi obligatie revine si persoanelor fizice, daca arboreaza drapelul Romaniei la domiciliu sau la resedinta.

Totodata, posturile nationale de radio si televiziune, precum si institutiile de cultura isi vor adapta programul in mod corespunzator.

Potrivit datelor MAE de marti, 11 romani au murit in cutremur, 5 sunt spitalizati si aproximativ 30 de romani se afla in taberele de sinistrati.

Guvernul a decis, luni, acordarea unor ajutoare financiare in suma de 6.000 de euro pentru copiii ramasi orfani in urma cutremurului din Italia, in suma de 1.000 de euro pentru fiecare persoana decedata in seism, 10.000 de euro pentru familiile sau persoanele singure ale caror locuinte au fost distruse in proportie de peste 50% si isi mentin resedinta in Italia si 3.000 de euro pentru cei care nu au locuinta proprie, dar nu mai au unde sa stea dupa cataclism.

De aceste ajutoare urmeaza sa beneficieze aproximativ 50 de familii.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top