Connect with us
Dăncilă anunță că o va elibera din funcție pe Anca Alexandrescu. Voi decide și în legătură cu Vâlcov

Știri

Viorica Dăncilă anunţă OUG de modificare a Codurilor penale

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat luni că, în cadrul Comitetului Executiv Naţional al PSD, s-a discutat şi decis oportunitatea aprobării unei ordonanţe de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală în sensul adoptării acelor articole din coduri care au fost declarate constituţionale.

Întrebată dacă a existat o discuţie despre adoptarea unei ordonanţe de modificare a codurilor, premierul a spus: „Da, a existat o astfel de discuţie în cadrul CExN.

În unanimitate s-a hotărât ca articolele declarate constituţionale să vedem oportunitatea de a fi promulgate printr-o ordonanţă de urgenţă. Mai multe detalii în acest sens, pentru că ţine de aspecte de natură juridică, va da ministrul Justiţiei”.

Premierul a explicat care este motivaţia pentru adoptarea unei ordonanţe şi nu a unui proiect de lege.

„Am văzut că foarte multe legi au durat foarte mult, au fost contestate, trimise la CCR, s-a legiferat mult, dar în ceea ce priveşte aplicarea acestor legi termenul a fost cu mult depăşit. Am vorbit despre această oportunitate”, a spus Dăncilă.

Şeful Executivului a precizat că este vorba despre o ordonanţă privind modificarea Codurilor penal şi de procedură penală.

„Nu pot să vă dau mai multe detalii, pentru că trebuie să vedem cum ne încadrăm în normele legale pentru a putea face acest lucru. Dar, în cadrul CExN, am hotărât ca ceea ce s-a declarat constituţional să avem şi această posibilitate de a da ordonanţă de urgenţă.

Ştim foarte bine că atunci când CCR declară un articol, o lege constituţională ea este obligatorie pentru toată lumea. Deci, pornind de la acest considerent, am avut această discuţie”, a explicat premierul.

În ceea ce priveşte articolele declarate neconstituţionale, Viorica Dăncilă a arătat că acestea „vor veni din nou în Parlament”.

Prim-ministrul a susţinut că în cadrul CExN al PSD nu s-a stabilit un termen cu privire la adoptarea acestei ordonanţe.

„Nu s-a stabilit ca şi termen când. Nu am vorbit de termen, deci nu pot să vă spun, pentru că nu am vorbit de termen”, a spus Dăncilă.

De asemenea, întrebată cât e de oportun ca o ordonanţă de urgenţă să fie discutată într-o şedinţă de partid şi nu la Guvern, premierul a răspuns: „Repet ceea ce am spus de foarte multe ori – suntem un guvern politic, avem susţinere politică din partea alianţei PSD – ALDE”.

„Multe din deciziile pe care le luăm, multe din lucrurile pe care le punem în aplicare, inclusiv programul de guvernare, aparţin acestei coaliţii. Deci este normal ca, atunci când sunt subiecte importante pentru PSD, pentru ALDE, să le discutăm în interiorul partidului”, a completat premierul.

Citeşte şi: Ce spune Viorica Dăncilă despre o ordonanță pe amnistie și grațiere

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top