Connect with us

Știri

Viorica Dăncilă, gafă de proporții. Reacția dură a unei asociații după declarația premierului

Premierul Viorica Dăncilă a susţinut joi seară că vrea să aibă o abordare transparentă cu liderii europeni şi că Monica Macovei a făcut mult rău României prin atitudinea ei şi prin faptul că „şi-a pârât propria ţară” în Parlamentul European, cerând, referitor la legile Justiţiei, să fie judecată de alte 27 de ţări.

UPDATE 10:10 Premierul României, Vasilica Viorica Dăncilă îşi cere scuze public. Declaraţia vine după ce în cursul serii trecute, premierul a declarat că cei care merg în Parlamentul European să-şi vorbească ţara de rău sunt autişti.

Reacție dură a Asociației Părinților Copiilor cu Autism la noua gafă a premierului Dăncilă nu a întârziat. Asociația consideră că folosirea acestui termen în sens negativ, într-o dispută politică, „este o jignire adusă persoanelor cu autism din ţara noastră şi din întreaga lume” și îi solicită premierului să-și ceară scuze public.

„1 din 100 de români are o tulburare din spectrul autismului. Așadar, există aproape 200.000 de „autiști” (plus familiile lor), și ei tot cetățeni români, care așteaptă să fie tratați cu respect de către reprezentanții statutului român.

Noi, persoanele cu autism și părinții, ne-am aștepta de la un Prim-Ministru, mai ales dacă este nou în funcție, ca prima dată când rostește public termenul de autism, să fie într-un moment în care anunță, de exemplu, crearea unei strategii naționale sau a unui program național pentru aceste persoane.

În România sunt peste 200.000 de mii de persoane cu autism

Așa ar fi potrivit într-un context în care situația a aproape 200.000 de persoane cu autism este dramatică. Lipsa serviciilor specializate este cronică, părinții sunt disperați, ei trebuie să susțină copilul (copil, tânăr sau adult) doar cu propriile forțe fizice, psihice, emoționale, să asigure din propriile resurse toate terapiile și serviciile de care copiii lor au nevoie, iar noile schimbări legislative – așa-zisa revoluția fiscală- înrăutățesc și mai mult lucrurile, dărâmă și ONG-urile de părinți, singurele care îi mai ajută pe aceștia în lupta lor.

Autismul nu poate fi sinonim cu ‘răul’. Autismul este o tulburare de dezvoltare care presupune dificultăţi în comunicarea şi relaţionarea socială, care afectează persoana în forme şi grade diferite”, se spune în scrisoarea adresată premierului Dăncilă de către Asociația Părinților Copiilor cu Autism.

Asociația Părinților Copiilor cu Autism este o asociație înființată în 2001 de un grup de părinți și câțiva profesioniști și are ca misiune apărarea demnității, drepturilor și intereselor persoanelor cu autism și îmbunătățire calității vieții acestora și a familiilor lor, precizează Liuba Iacoblev, președinta Asociației.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că doreşte o abordare transparentă cu liderii europeni pe tema respectării statului de drept în România, ea numindu-i “autişti” pe cei care, în dezbaterea din Parlamentul European.

„Aceşti oameni, să mă exprim elegant, dezinformează şi ştiu realitatea, dar nu vor să o accepte şi nu vor să o vadă. Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţă ”, a declarat premierul Viorica Dăncilă seara trecută.

1 Comment

1 Comment

  1. Antibolsevicul

    2018-02-17T15:55:37+02:00 at 15:55

    ” Vaca asta majoritara de teleormane ~ videle ” , nu poate pricepe neavand cu ce ca , Parlamentul UE , nu este acelasi cu „clasa ei de lucru manual de traforaj de videle” …!!!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top