Connect with us
Vladimir Putin a amenintat in termeni duri Romania si Polonia, in contextul inaugurarii scutului antiracheta de la Deveselu,

Știri

Vladimir Putin ameninta Romania: V-ati putea afla in raza de actiune a rachetelor rusesti

UPDATE. Raspunsul MAE, la solicitarea Digi 24:

„Ministerul Afacerilor Externe isi exprima surprinderea cu privire la pozitia exprimata in 27 mai 2016, la Atena, de presedintele Federatiei Ruse cu privire la sistemul de aparare antiracheta din Romania.

Aceasta pozitie releva o ignorare a situatiei reale pe care atat Romania, cat si Aliatii sai au explicat-o in repetate randuri in ceea ce priveste caracterul pur defensiv al sistemului de aparare antiracheta. Ar putea fi, totodata, interpretata ca o amenintare la adresa securitatii regionale. Reamintim si cu aceasta ocazie ca prevederile Acordului bilateral dintre Romania si SUA in domeniul apararii antiracheta reglementeaza cu strictete caracterul defensiv al sistemului de la Deveselu si conformitatea acestuia cu prevederile Cartei ONU. MAE reitereaza ca acest sistem nu este indreptat impotriva Federatiei Ruse sau a altui stat.

Distorsionarea repetata a acestor realitati nu face decat sa mentina o atmosfera tensionata, in contradictie cu spiritul de deschidere manifestat de Romania si Aliatii sai pe tema apararii antiracheta.

In plus, este surprinzatoare plasarea acestui subiect in cadrul regional de securitate, in conditiile in care, sunt binecunoscute cauzele evolutiilor preocupante din ultimii ani in materie de securitate regionala”.

Stire initiala

Declaratiile au fost facute la Atena, in cadrul unui conferinte de presa comuna a lui Vladimir Putin si a premierului grec Alexis Tsipras. Liderul de la Kremlin a subliniat ca Moscova a afirmat in repetate randuri ca va lua masuri de retorsiune, insa Washingtonul si aliatii sai au ignorat avertismentele.

„Daca ieri in aceste zone din Romania oamenii, pur si simplu, nu stiau ce inseamna sa fii in raza de actiune, de astazi suntem fortati sa luam anumite masuri pentru a ne asigura securitatea”, a declarat Vladimir Putin. „In aceeasi situatie se afla si Polonia”, a mai spus presedintele Rusiei.

Citeste si: Cum arata amanta secreta a lui Vladimir Putin FOTO

Putin nu a specificat masurile concrete pe care le va lua Rusia, dar a subliniat ca nu va face primul pas si ca doar va raspunde la actiunile americanilor.”Nu vom actiona pana cand nu vom vedea rachete in zonele cu care ne invecinam”, a mai spus presedintele rus.

Scutul antiracheta de la Deveselu a fost inaugurat pe 12 mai,  in prezenta unei delegatii americane, a premierului Dacian Ciolos si a secretarului general NATO, Jens Stoltenberg.

Rusia si-a exprimat nemultumirea in mai multe randuri referitor la scutul de la Deveselu si chiar a amenintat cu repercursiuni subliniind ca detine rachete care pot distruge atat baza din Romania, cat si pe cea din Polonia, in timp ce oficiali NATO, romani si americani au dat asigurari ca scutul nu este indreptat impotriva Rusiei.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top