Connect with us
Zile libere 2019. Românii nu vor mai avea zile libere până la Crăciun

Știri

Zile libere 2019. Românii nu vor mai avea zile libere până la Crăciun

Românii nu vor mai avea zile libere. Vești mai puțin bune pentru români. Sărbătorile legale libere pică fix în zilele de weekeend, care sunt oricum, zile nelucrătoare.

Zile libere 2019. Românii nu vor mai avea zile libere până la Crăciun

Potrivit calendarului pentru zile libere 2019, următoarea zi liberă va fi abia de Sfântul Andrei, în luna noiembrie. Dar, atât sărbătoarea Sf. Andrei, cât și Ziua Națională a României pică în zile de weekend, ceea ce înseamnă că românii nu vor avea nicio zi liberă dată de stat.

Conform calendarului sărăborilor legale din România, până la sfârșitul anului 2019, românii vor mai avea patru zile libere prevăzute de lege. Este vorba despre Sf. Andrei, pe 30 noimebrie, Ziua Națională a României, 1 decembrie, și prima și a doua zi de Craciun, pe 25-26 decembrie 2019. Așadar, angajații din România nu se vor bucura de primele două zile libere legale de la stat, pentru că acestea pică exact în weekend, care sunt oricum, zile nelucrătoare.

Ce se întâmplă dacă se lucrează în cele două zile libere legale

Patronii sunt obligați să le acorde angajaților aceste zile libere sau să le ofere compensații angajaților care sunt nevoiți să se prezinte la muncă. De asemenea, lucratul în zilele libere se compensează cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În caz de nu li se oferă zile libere, salariații trebuie să primească spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază. Cei care nu le acordă angajaților timp liber în zilele nelucrătoare, riscă amenzi între 5.000-10.000 de lei.

Zile libere în anul 2020

Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

1 ianuarie (miercuri)
2 ianuarie (joi)
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane (vineri)
17 aprilie – Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui (vineri)
19 aprilie – prima zi de Pasti (duminica)
20 aprilie – a doua zi de Pasti (luni)
1 mai – (vineri)
7 iunie – prima zi de Rusalii (duminica)
8 iunie – a doua zi de Rusalii (luni)
15 august – Adormirea Maicii Domnului (sambata)
30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei (marti)
1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei (marti
25 decembrie – prima zi de Craciun (vineri)
26 decembrie – a doua zi de Craciun (sambata)

Ziua de 1 martie este posibil să devină zi de sărbătoare națională, propunerea legislativă fiind depusă deja la Senat. Principiul este de a promova tradițiile legate de sărbătoarea Mărțișorului.

Continue Reading

Andreea Marinescu este reporter și redactor generalist la HUFF.ro. Are o experiență de 6 ani în jurnalism, iar ultimii 3 și i-a petrecut în jurnalismul online. A mai scris pe site-uri de TOP din România, precum www.revistate.ro. Andreea Marinescu este specializată în știri generale, economice și analize. De asemenea este un bun reporter de teren care are surse bune de informare și credibile.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top