Connect with us
Zile libere 2021. Care sunt zilele în care nu se lucrează

Știri

Zile libere 2021. Care sunt zilele în care nu se lucrează

Zilele libere din timpul anului sunt ca o gură de aer proaspăt pentru toți românii care lucrează și tânjesc la o pauză de la stresul de zi cu zi. În 2020, am beneficiat de 15 zile libere, dintre care 4 au picat în timpul weekendului. Află câte zile libere vom avea anul acesta.

Zilbe libere în noul an

Ca în fiecare an, avem și acum mai multe zile libere stabilite prin lege. Conform Codului Muncii, românii vor avea 15 zile libere legale, însă doar șapte dintre ele vor fi în cursul săptămânii. Celelalte opt vor pica în zile de sâmbătă și duminică, când majoritatea oamenilor sunt liberi.

Zilele libere din 2021 sunt:

– 1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou) – vineri şi sâmbătă;

– 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – duminică;

– 30 aprilie (Vinerea Mare);

– 1 mai (Ziua Muncii) – sâmbătă;

– 2 – 3 mai (prima şi a doua zi de Paşti) – duminică şi luni;

– 1 iunie (Ziua Copilului) – marţi;

– 20 şi 21 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) – duminică şi luni;

– 15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului) – duminică;

– 30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântului Andrei) – marţi;

– 1 decembrie (Ziua Naţională a României) – miercuri;

– 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – sâmbătă şi duminică.

Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu. Plata nu poate fi mai mică de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Angajatorii care nu respectă prevederile legii privind zilele libere legale riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

În 2021 va avea loc o nouă recenzare a populației României, ceea ce reprezintă o veste bună pentru toți salariații, dacă țin cont de ceva. Astfel, salariaţii care se vor autorecenza prin intermediul internetului, au dreptul la o zi liberă, plătită de angajator.

Guvernul a decis ca zilele libere să fie stabilite până la data de 15 ianuarie. Eventualele modificări vor fi anunțate până la data respectivă.

Potrivit legii nr. 19/2020, se acordă zile libere și unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt înscriși. Zilele libere se acordă dacă școlile se închid din cauze meteorologice sau speciale, cum ar fi pandemia de coronavirus din prezent.

Zile libere pentru părinți se acordă în următoarele condiții:

  • dacă au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau au copii cu dizabilități cu vârstă de până la 18 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ;
  • locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top