Astăzi a avut loc votul privind moțiunea de cenzură PSD-ALDE contra Guvernului Grindeanu. Acest vot a stabilit dacă Sorin Grindeanu rămâne premier sau coaliția de guvernământ va veni cu o nouă propunere de prim-ministru.
Live VIDEO
Update, ora 14.49: Liderii coaliției de guvernământ se vor întâlni duminică, pentru a discuta propunerile sau propunerea de premier cu care vor merge luni la Cotroceni. Sâmbătă are loc un CEX al PSD, unde se vor stabili propunerile social-democraților
Update: Rezultatul oficial a fost anunțat – 251 de voturi exprimate , 0 anulate, 241 pentru adoptarea moțiunii de cenzură, 10 contra adoptarea moțiunii de cenzură. Moțiunea a fost adoptată.
Klaus Iohannis a reacționat după vot!
UPDATE: Moțiunea de cenzură a trecut, a anunțat un reprezentant al PSD, cu 241 voturi! În urma acestui rezultat, Sorin Grindeanu va fi destituit din funcția de prim-ministru, iar Guvernul Grindeanu va fi demis. Coaliția PSD-ALDE urmează să meargă la Cotroceni cu o nouă propunere de premier. (Vedeți mai jos ce s-a întâmplat azi în Parlament).
Citește și: 8 variante în locul lui Grindeanu. CUM ARATĂ LISTA DE PREMIERI DE LA PSD
UPDATE: Votul s-a terminat. 248 de oameni au votat! În scurt timp, rezultatul!
UPDATE: A ÎNCEPUT VOTUL! În scurt timp vom afla ce s-a întâmplat cu guvernul!
Declarații Sorin Grindeanu (partea 2)
Am urmărit atent discursul lui Liviu Dragnea. Mi-am dat seama că oricine ar fi fost sau ar putea să devină prim-ministru nu are nicio șansă să își exercite funcția. Am auzit insinuării și acuze. Domnul Șimon are gură mare pentru că i s-a promis post de ministru. Am auzit acuze nefondate și insinuări. Singurele lucruri clare sunt promisiunile făcute de Liviu Dragnea mie și lui Victor Ponta în ultimele zile.
Ce luptă a avut Dragnea cu sistemul în afară de OUG 13? A mângăiat cineva sistemul care să îl scape de dosare, a jucat cineva tenis cu sistemul? Nu am negoicat cu absolut nimeni și nu am intrat în negocieri care nu erau în interesul României. Este vorba de interesul României.
Acum câteva zile, Vosganian spunea că este o idioțenie, cum să se voteze o moțiune. În sală, aici, sunteți vreo 5 prim-miniștri, vreo 50 de miniștri. Dacă există încredere și ceea ce s-a vorbit până acuma, de ce nu aveți vot secret? Sper să se încheie cu bine această aventură și PSD să rămână la guvernare.
Declarații Varujan Pambuccian (minorități)
Nu e războiul nostru deloc. Nu l-am pornit noi, nu ne interesează. Reacția firească a fost să nu participăm la vot, dar după ne-am dat seamă că neparticiparea înseamnă să fii automat într-un din taberele care s-au creat
Singura soluție e următoarea: Vom vota fiecare cum crede de cuviință, fără că niciunul să știe cum a votat celălalt coleg. E singură soluție prin care trecem prin baricadele pe care le-ați creat și le-ați dus dincolo de un partid.
Declarații Traian Băsescu (PMP)
Aș face doar o singură observație. PSD și ALDE se dovedesc inapți pentru guvernare. Indiferent de rezultat, drumul pe care trebuie să îl luați este în opoziție.
Declarații Varujan Vosganian (ALDE)
S-a spus că dorința de a schimba guvernul e rezultatul unor capricii personale. E rezultatul unei temeri că elanul și puterea de convingere ale dl Grindeanu îl vor transformă într-un protagonist. Cred că evoluția din ultimele luni a înlăturat aceste suspiciuni.
S-a spus că e bizar că o coaliție majoritară depune o moțiune. Dar e cel puțin la fel de bizar că opoziția nu votează o moțiune de cenzură împotrivă guvernului.
Între parlament și guvern e diferență că în timp ce președinții Senatului și Camerei sunt egali prin vot cu ceilalți colegi din Parlament, nu la fel se întâmplă în guvern, premierul e cel care decide, nu se votează. Observăm cu regret că în marile teme din ultima vreme premierul a fost absent: legea salarizării, reforma în justiție, crearea mecanismelor pentru stimularea investițiilor
Dacă parlamentul trebuie să suplinească prezența guvernului înseamnă că în coaliție e o maladie și trebuie un tratament. Boala lungă, moarte sigură.
Dl Dragnea eu zic să nu fiți așa de supărat că PRU v-a luat deputați și voturi, bucurați-va că asta v-a dat șansa să colaborați cu ALDE în guvernare și că să vedeți că ALDE e o mare șansa pentru coaliție va încredințez că toți parlamentării ALDE sunt în sală și vor vota moțiunea
Îi încredințez pe români că toate angajamentele, începând cu punctul de pensie, vor fi aplicate la timp
Declarații Dan Barna (USR)
E o reglare de conturi. USR nu va vota la această moțiune. Moțiunea arată eșecul guvernării Dragnea-Grindeanu. Ținem minte cu toții cum Dragnea și Tăriceanu îl duceau de mânuță pe Grindeanu la Guvern.
PSD și ALDE au câștigat alegerile cu un program de guvernare mincinos. O arată analiza guvernării făcută de Dragnea: doar 13% din programul de guvernare a fost îndeplinit. PSD nu a iubit niciodată competență și profesionalismul
A urmat bâlbâiala inimaginabilă a legii salarizării unitare a bugetarilor. A reușit să nemulțumească pe toată lumea. Demonstrează pierderea controlului asupra finanțelor publice. Ați început să luați cu două mâini ce ați promis că dați cu una.
(Microfonul lui Dan Barna a fost tăiat de Călin Popesc Tăriceanu, după ce acesta a depășit timpul alocat)
Declarații Raluca Turcan (PNL)
Din tot acest dialog lipsesc oamenii . Acest moment developează nu doar fraudă de încredere a PSD din campanie sau incompetența acestui guvern, ci mai ales disponibilitatea dl Dragnea și Tăriceanu de a negocia orice, de a vinde interesul public. Rar a fost mai clară disponibilitatea unor lideri politici de a negocia orice.
PSD e incapabil de o guvernare de tip european. Nu a cerut poporul demiterea guvernului, o cer Dragnea și Tăriceanu, pentru a-și pune o altă garnitură de lideri mai obedienți și mai servili decât guvernul Grindeanu. Dragnea și Tăriceanu, PSD și ALDE au împins România în trei crize majore în șase luni . Prima, numirea unui premier interpus, scos că din pălărie. A doua, a fost OUG 13, care a scos în stradă 600.000 oameni.
A treia, este subminarea propriului guvern. Spuneți în moțiune că acest guvern e incompetent. Dar nu sunt miniștrii puși de dvs? Spuneți că dl Grindeanu e premierul nimănui. Nu e totuși premierul PSD și ALDE? Îl acuzați că exercită guvernarea în nume personal. Dar prima propunere de premier ce a fost?
Noi, PNL am mai spus: trebuie să ne uităm la Teleorman dacă vrem să vedem ce poate da dl Dragnea României. Sărăcia acestui județ e legată de numele lui Dragnea. Cea mai mare rată a plecărilor în străinătate, cele mai mici investiții străine din România, județul cu cel mai mare șomaj
Orice implicare a lui Dragnea în procesul de guvernare e toxică, indiferent de votul de azi. Dl Grindeanu, ați sugerat că dl Dragnea v-a cerut lucruri incorecte. Faceți un bine și arătați țării ce v-a cerut. Acesta e momentul să arătați că nu ați fost complice la OUG 13
Mi-e greu să cred că veți avea curajul. Dl Dragnea, Tăriceanu, Ponta și Grindeanu, din cauza dvs România nu poate capitaliza un moment extern bun. Ați distrus ce a reușit dl Iohannis prin ultimele vizite, piromanii de la PSD
Gruparea Grindeanu afectează teribil proiectele de dezvoltare ale primarilor. Inclusiv subvențiile e foarte posibil să ajungă cu întârziere.
Toată această criză apare că o reglare de conturi în stil mafiot, cu consecințe grave pentru România.
Leul se devalorizează accentuat. Nu putem fi părtași la reevaluarea lui Ponta, la albirea autorului practic a OUG 13 și nici la obsesia de control absolut a lui Dragnea. Nu vom vota această moțiune. E atâta ură, incompetența, comportament de tip mafiot în această coaliție aflată la guvernare. PSD și ALDE nu au autoritatea de a guverna această țara. Așteptăm demisiile dvs și să ne întoarcem la români să simțiți pe pielea dvs ce înseamnă dezgustul..
Declarații Liviu Dragnea
Astăzi nu e o zi fericită pentru mine, mai ales după ce l-am ascultat pe Sorin Grindeanu. N-am dorit să ajungem aici. Cu toată încărcătura zilei de azi, cu toate discuțiile, lucrurile sunt foarte simple. Adoptarea moțiunii înseamnă continuarea guvernării PSD-ALDE. Au fost criticate deciziile statutare. În loc să ne prefacem că lucrurile merg foarte bine, am ales să fim sinceri, lucrurile nu merg foarte bine.
N-a fost o decizie ușoară. Premierul și guvernul căruia i-am încredințat cel mai ambițios program n-a performat cum am sperat. A mers binișor, dar binișorul nu este de ajuns. Ritmul și determinarea premierului n-a fost cum am sperat. Noi nu obțineam un scor așa mare dacă prezentam un program prin care România să o ducă binișor. SĂ lăsăm lucurile așa însemna să ne păcălim și pe noi și pe cetățeni.
Nu se aștepta nimeni ca fostul nostru coleg să reacționeze cu rea-credință. Nu m-am așteptat ca un alt fost coleg să susțină așa ceva contra partidului. Nu cred că există un membru cinstit și corect care să oscilzeze între un grup privat și între cel al țării și partidului.
Suntem cel mai mare partid și asta deranjează de 20 de ani. Unii credeau că prin câteva voturi ne vor transforma într-un grup politic frământat de patimi personale. Am devenit președinte al PSD într-un moment dificil, după eșecul USL, după demisia Guvernului, după pierderea alegerilor prezidențiale.
Eșecurile repetate au avut niște cauze. Trădarea și intervenția brutală a unui sistem care nu concepe ca România să fie țară democratică. Alianțele dăunătoare au erodat încrederea românilor.
Am decis că nu vom mai intra în jocuri politice cu ale partide și cu alte instituții. Am renunțat la alianța toxică cu UNPR. Am cîștigat alegerile cu cel mai important scor de după 1992 pentru că am jucat corect și românii au simțit asta.
Unii au jucat cu PRU și au luat voturi necesare pentru ca PSD să obțină singur majoritatea în Parlament. Puteam să stăm liniștiți să ne facem că supraveghem Guvernul și premierul.
Probabil sunt autoritar pentru că PSD a câștigat alegerile, când toată lumea se aștepta să le pierdem. Poate pentru că am cerut să redăm justiției independența. Nu putem să ne prefacem că ce s-a întâmplat luni și marți sunt doar o coincidență. Ieri, un coleg de-al nostru a fost luat cu mascații de acasă.
Sunt autoritar pentru că am cerut să se respecte programul de guvernare? Mi s-a reproșat că la guvern vrem să facem țși alte lucruri. Am crezut mult în Sorin Grindeanu și îmi asum asta. N-am făcut-o în glumă, am crezut. Din păcate, acum, se agață de scaun în cel mai nelegitim mod. A ajuns premier pentru că cele două partide au decis să îi acorde un vot de încredere. Va fi acuzat de o atitudine lipsită de onoare și responsabilitate.
Moțiunea ne doare pe toți, dar trebuie să treacă pentru ca țara să primească un guvern mai devotat misiunii lui.
Declarații Sorin Grindeanu
În decembrie 2016, chiar și după ce PSD a câștigat alegerile, urmăream cu toții cum Klaus Iohannis, conform Constituției, numește sau nu premier PSD. Prima opțiune a fost respinsă. Acest lucru a durat 2 săptămâni. Români a stat fără buget și incertitudine. În ianuarie, Dragnea m-a rugat să fiu premier. Primul meu răspuns a fost nu. Eram președinte la CJ Timiș și familia mea stătea la Timișoara. După care colegii mei, ați insistat, că ar fi bine să accept pentru stabilitatea României, că sunt un om onest și muncitor. Am spus da. Am mai spus da pentru că Liviu Dragnea mi-a spus că este prietenul meu, că facem un guvern din miniștrii competenți, care să își facă treaba. Am acceptat miniștrii pe care mi i-a propus. După șase luni aflu brusc că guvernul nu prea își face treaba, că miniștrii nu sunt buni dar nu prea și că țara deși are rezultate bune nu e ca în Vest. A fost o analiză despre care mai mulți colegi spun că nu e corectă.
Era cu atât mai ciudat, cu cât la finalul lui mai, Dragnea mulțumea ministerelor. În același timp, auzeam tot de acolo că trebuie să facem o analiză apropfundată și remaniere și analiză și iar remaniere. O parte din miniștrii mi-au spus că resimt această presiune.
INS și Eurostat ne-au spus că economia merge foarte bune, că avem cea mai mare creștere din Europa și că avem peste 100 mii d elocuri de muncă create.
Eu nu înțeleg de ce suntem azi aici și nici românii nu înțeleg asta. Nu înțeleg de ce atâta scandal.
Dup 21 de ani de când sunt membru PSD mă aflu în cel mai de neînțeles moment. Dragnea depune moțiune de cenzură contra Guvernului premier PSD.
Mai e un lucru pe care nu îl înțeleg. Nu am avut parte de o campanie negativă pe care unele colege și unii colegi au făcut-o împotriva mea. Mî întreb cine i-a împins să facă acest lucru.
Nu am demisionat. Este o decizie foarte grea. În primul rând, nu am demisionat pentru că PSD riscăî să piardă guvernarea și să ajungă la decizia lui Iohannis. În decembrie 2015, Liviu Dragnea s-a dus la Iohannis cu un premier PSD și a fost respins și am avut guvernare tehnocrată. În decembrie 2016, Dragnea a vurt să fie premier, dar nu s-a putut. A propus-o pe Shhaideh, fără să consulte partidul. Președintele a spus nu. Acum se va întâmpla același lucru.
Nu mi-am dat demisia pentru că am considerat că România se afla la răscruce. Nu mă țin de scaun, dar cred că am datoria să atrag atenția acestui risc major, că ne putem întoarce în trecut.
Văd în sală, parlamentarii care erau și în 2007, atunci, PSD a depus o moțiune de cenzură contra lui Tăriceanu, la dorința lui Mircea Geoană. Și atunci au fost voci care au spus că este o greșeală pentru că ar fi dat toată puterea în mâna lui Băsescu. Și atunci în PSD, vocea rațiunii a avut de câștigat și cred că a fost un gest politic corect.
Mi-aș fi dorit ca azi să fi vorbit de cu totul alte lucruri, să fi invitat opoziția să ne critice, nu să ne certăm unii cu alții. Ca premier al acestei țări, îmi cer scuze că trecem prin asta.
Această criză artificială vine în cel mai prost moment posibil, când lucrurile mergeau clar în cea mai bună direcție. Am creat peste 110 mii de locuri de muncă, avem printre cele mai scăzute rate ale șomajului și cea mai scăzută rată de inflație. S-au crescut salarii, pensii, s-au făcut investiții directe.
Sunt lucruri bune, dar pentru a continua mai departe, avem nevoie de stabilitate și predictibilitate. Acest lucru veți auzi din gura fiecărui investitor.
Furtunile vin și trec, ca oamenii care l provoacă. România are nevoie de stabilitate. M-am întâlnit cu mulți colegi de partid, care mi-au spus că am procedat corect. Vreau să îi felicit pe cei din Ardeal care au avut curajul să spună clar ce s-a întâmplat în ultimele zile.
Dacă nu veți face asta, PSD se va duce la Cotroceni să îl roage frumos pe Iohannis să pună un premier pesedist. În loc să îmi fac treaba, azi dezbatem în Parlament dacă ne dăm jos propriul Guvern.
Sunt convins că Guvernul nu se va rupe și Sorin Grindeanu va rămâne în PSD. Să nu vă fie frică. Ce credeți că se va întâmpla dacă veți vota așa cum e corect. Credeți că vă va da afară din partid? Nu cred că ajută România în niciun fel să facem 233 de concesii.
Update: Mihai Fifor a citit textul moțiunii
Update: UDMR nu va participa la vot, a declarat senatorul Cseke Attila.
Update: Un bărbat în costum popular a venit în plen! Călin Popescu Tăriceanu a cerut să fie scos din Parlament.
UPDATE: A început dezbaterea pe moțiunea de cenzură. Premierul a vorbit cu Liviu Dragnea înainte de votul de azi!
Premierul Sorin Grindeanu a dezvăluit ce a vorbit cu Liviu Dragnea înaintea votului de azi!
Știre inițială
Premierul a ajuns miercuri, la Parlament, unde urmează să fie şedinţa plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Sorin Grindeanu se află în biroul deputatului Victor Ponta, care este şi preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.
Președintele social-democrat Liviu Dragnea a declarat că moțiunea va trece, chiar dacă negocierile cu UDMR au eșuat. El a anunțat un număr de 250 de voturi contra lui Grindeanu, în condițiile în care este nevoie de 233 de voturi pentru a demite guvernul.
Cu toate acestea, membrii opoziției au anunțat că nu vor vota moțiunea contra guvernului Grindeanu. Premierul și Victor Ponta și-au manifestat optimismul, susținând că aceasta nu va trece și că nici toți membrii PSD-ALDE nu vor vota moțiunea. În aceste condiții, chiea rezultatului acestui vot ar putea să stea la reprezentanții minorităților naționale, în număr de 17.
Liderii PSD s-au întâlnit, aseară, la un hotel din Bucureşti. Acolo au făcut calculele şi au stabilit strategiile înaintea şedinţei de astăzi a Parlamentului, în care speră să îl demită pe premierul Sorin Grindeanu.
Votul va fi secret cu bile, dar, potrivit stirileprotv.ro, Dragnea le-a cerut parlamentarilor PSD să arate bilele în momentul în care votează.
Citește și: 8 variante în locul lui Grindeanu. CUM ARATĂ LISTA DE PREMIERI DE LA PSD
Citește și: Curtea Constituțională a publicat documentul așteptat de toată lumea. SURPRIZĂ TOTALĂ
Acest articol a fost actualizat la: 21 iunie 2017 14:52