Pomi fructiferi care pot fi plantați într-o curte mare. Cum alegi pomii fructiferi și cum îi plantezi ca să crească frumoși și sănătoși. Descoperă în materialul următor cele mai bune metode de întreținere și îngrijire pentru a avea pomi fructiferi în curtea ta.
Dacă ești suficient de norocos cât să te bucuri de o curte spațioasă, e păcat să nu cultivi și câțiva pomi fructiferi, pentru a te bucura de fucte sănătoase, proaspete și delicioase din propria muncă!
Află din acest articol care sunt cei mai buni pomi fructiferi pe care să-i plantezi într-o curte mare și cum să alegi copacii.
În primul rând, să facem o câteva mici diferențieri între pomii fructiferi.
Îi putem distinge după tipul de fruct, astfel: fructe cu semințe – mere și pere, care cresc în copaci. Fructe sâmburoase: cireșe, piersici, caise, gutui, prune, corcodușe, care cresc în copac. Fructe de pădure: zmeură, mure, mure, coacăze, viță de vie, agrișe, afine, physalis, kiwi, cătină, căpșuni, care cresc în tufă. Fructe exotice precum kiwi sau smochine, care cresc în tufe. Fructe din categoria nuci: nuci românesști, alune, migdale, castane, care cresc în copac sau tufă.
Din fericire, dacă ai o curte mare, poți planta atât pomi fructiferi, cât și tufe din care cresc fructe.
Un alt factor de care să ții cont este de spațierea necesară între pomi. Așa vei ști exact câți copaci încap în curtea ta.
Într-o curte mare, poți planta pomi fructiferi precum: măr, păr, piersic, vișin, cais, prun, cireș sau nuc. Aceștia se plantează la următoarele distanțe:
– la distanță de 4 metri între rândurile și 3 metri distanță între pomi: măr, păr, piersic, vișin, cais, prun
– distanță de 5 metri între rânduri și 4 metri între pomi: cireș
– 5 metri distanță între rânduri și minim 5 metri distanță între pomi: nuci
Pentru arbuşti, gropile se sapă la dimensiunea de 30x30x30 cm, Pentru pomi, e nevoie de gropi de de 60x60x60 cm.
Acum că știi exact dimensiunile, poți calcula foarte ușor câți pomi de un anumit tip încap în curtea ta.
Înainte de a planta pomi fructiferi în curte, ține cont de mai multe sfaturi, precum de perioada în care se plantează, unii plantându-se toamna, iar alții primăvara. Apoi, ai grijă să sapi gropile din timp, nu planta copaci în gropile proaspăt săpate. De asemenea, ai grijă ca groapa să nu fie prea mică, dar nici prea mare.
Fii atent ca puiul de pom fructifer ales de tine este bine hidratat, nu este uscat, ar fi bine să aibă deja un an sau doi și cel puțin un metru, pentru a fi sigur că se va dezvolta bine.
Grădinăritul este o sursă de sănătate pentru corp și minte, însă fii mereu atent ca plantele tale să aibă cele mai bune condiții încă de la început, căci altfel nu se vor dezvolta.
Mai trebuie să fii atent și la polenizare. Cei mai comuni copaci la care are loc autopolenizarea sunt: corcoduș, piersic, cais, vișin, gutui. În cazul merilor, perilor și al cireșilor, e nevoie de polnizare încrucișată, între mai multe soiuri.
E important să ai grijă ca zona în care plantezi pomii să existe albine care să polenizeze copacii.
Foarte important este să ții cont și de condițiile meteo din zona în care e amplasată grădina ta. Dacă locuiești în zone mai reci, unde iarna vine mai devreme, există riscul ca anumiți copaci să sufere de frig și să nu reziste.
De asemenea, un alt aspect de care să ții cont este locul de unde achiziționezi copacul. Pune cât mai multe întrebări, asigură-te că citești cu atenție eticheta și că achiziționezi exact pomul pe care ți-l dorești.
Informează-te de la comerciant și în legătură cu tratamentul pentru pomii fructiferi, atât pentru a alunga dăunătorii, cât și pentru a fertiliza copăceii.
Acest site foloseste cookies.
Read More