Categorii Utile

Cod Rutier 2020: motivele banale pentru care un polițist te poate amenda. Mulți șoferi nu știu asta

Cod Rutier 2020. Șoferii pot fi amendați și pentru gesturi banale, pentru care nu s-ar fi așteptat să fie sancționați. Iată la ce trebuie să fii atent atunci când ești la volan.

Pe lângă sancțiunile obișnuite, pe care le știe toată lumea, oamenii legii pot aplica alegi și pentru cele mai banale nereguli cu care îi descoperă pe șoferi. Cea mai recentă amendă usturătoare este cea care privește utilizarea telefonului la final. Șoferul prins cu telefonul, în timp ce conduce, va plăti între 580 de lei și 725 de lei. Pe lângă acesta, totuși, șoferii trebuie să știe că sunt pasibili de amendă și dacă aruncă pe geamul mașinii chiștoacele de țigări, dar și dacă se enervează în trafic.

Gesturi banale făcute la volan care poate aduce amenzi pentru șoferi

În Noul Cod Rutier 2020, se prevăd amenzi pentru anumite gesturi pe care mulți șoferi le fac. De exemplu, se pot aplica sancțiuni pentru șoferii nervoși. Această reglementare intră sub incidența legii care a mărit amenzile pentru tulburarea ordinii publice. Amenzile pentru șoferi care se enervează sau devin violenți în trafic se încadrează între 400 de lei și 1.200 de lei. Cei care înjură oamenii legii sau îi jignesc, atunci când sunt opriți, riscă să plătească și 2.900 de lei.

De asemenea, nici pentru chiștoacele aruncate pe geam, polițiștii nu sunt mai iertători. Iar amenda pentru acest gest aparent banal ajunge chiar și la 2.900, precum și între 9 și 20 puncte de amendă. Campania „Nu arunca chiștoace. Strada nu e scrumieră“ a fost inițiată de reprezentanți ai societății civile.

Cod Rutier 2020. Care este cea mai mare amendă pe care o pot primi șoferii

Sancțiunea maximă pe care o vor plăti șoferii poate ajunge la 14.500 de lei, iar faptele cele mai dure pentru care șoferii sunt pedepsiți chiar și cu suspendarea permisului auto sunt conducerea sub influența băuturilor alcoolice și depășirea vitezei admise.

Cod Rutier 2020 – amenzi în funcție de clasele în care sunt încadrate contravențiile:

clasa I: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei)

clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei)

clasa a III-a: de la şase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei)

clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei)

clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.045 la 14.500 de lei)

Cod Rutier 2020 – se reține permisul pentru:

conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiun

conducerea vehiculului cu defecţiuni grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie, constatate de poliţia rutieră împreună cu specialiştii Registrului Auto Român

neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune;

depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic

Așadar, toți șoferii trebuie să cunoască aceste reguli și să le respecte pentru o bună circulație, precum și pentru a evita amenzile. Chiar dacă par banale, obiceiuri precum vorbitul la telefon, verificarea mesajelor sau pur și simplu activarea telefonului la volan, dar și aruncarea chiștoacelor de țigări sau aruncarea unor vorbe urâte, pot duce la sancțiuni usturătoare pentru conducătorii auto.

Tu ce părere ai despre aceste penalizări? Pentru ce crezi că ar mai trebui aplicate amenzi, de către polițiștii rutieri?

Share
Scris de
Cristiana Aștefănoaiei