Connect with us
Ploaia, viteza și accidentele rutiere. Ce este acvaplanarea și cum poate fi evitată

Utile

Ploaia, viteza și accidentele rutiere. Ce este acvaplanarea și cum poate fi evitată

Ce este acvaplanarea. În sezonul ploios se produc foarte multe accidente rutiere. Viteza și carosabilul ud au luat zeci de vieți în ultimii ani. Șoferii trebuie să înțeleagă că, odată cu venirea toamnei, se schimbă și condițiile de drum. Conform studiilor, între 20% și 30% din totalul accidentelor petrecute într-un an în România, se datorează conduceri imprudente pe timp de ploaie. Cauza principală este fenomenul cunoscut sub numele de acvaplanare.

Acvaplanarea și accidentele rutiere

Acvaplanarea. Odată cu venirea toamnei se schimbă și condițiile de drum, iar șoferii trebuie să fie atenți la acest aspect. Este obligatoriu ca viteza de deplasare să fie adaptată la condițiile de drum și de trafic. În sezonul ploios se petrece un fenomen care a dus la nenumărate accidente rutiere și chiar la pierderi de vieți omenești.

Acest fenomen este cunoscut sub numele de acvaplanare.

Ce este acvaplanarea

Acvaplanarea este un fenomen care apare atunci când între anvelopele mașinii și carosabil intervine un strat de apă. În acel moment, aderența mașinii scade dramatic, deoarece benzile de rulare ale pneurilor nu mai sunt în contact cu carosabilul, sau contactul este foarte mic. Atunci, șoferul pierde controlul asupra frânelor și asupra direcției.

„Dacă vehiculul acvaplanează, ridică piciorul de pe pedala de acceleraţie şi apasă ambreiajul până la capăt. Nu frâna şi nu trage de volan în mod forţat. Pe măsură ce vehiculul încetineşte, aderenţa poate reveni brusc. Când acest lucru se întâmplă, vei dori ca anvelopele să fie îndreptate în direcţia de deplasare şi nu într-o altă direcţie”, a declarat un specialist pentru Promotor.

Acest fenomen poate fi evitat dacă șoferul are cunoștințe despre el și circulă responsabil. În primul rând, conducătorul auto trebuie să adapteze stilul de condus și viteza la condițiile meteorologice. De asemenea, este știut faptul că distanțele de frânare cresc în condiții de ploaie, și tocmai de aceea, șoferii trebuie să păstreze distanța față de alte autovehicule și să evite frânele bruște.

Foarte important este că, pe lângă viteză și carosabilul ud, și pneurile uzate pot influența producerea fenomenului de acvaplanare.

5 metode prin care poți evita acvaplanarea

1. Verifici adâncimea benzii de rulare a anvelopelor. Adâncimea minimă recomandată este de 4 mm.
2. Verifici presiunea din pneuri. Anvelopele umflate insuficient oferă mai puţin control şi duc la un consum mai mare de combustibil.
3. Adaptezi viteza la condiţiile meteo. În caz de ploaie torenţială, viteza trebuie redusă cu până la 15-20 km/h.
4. Conduci relaxat. Păstrează o distanţă sigură faţă de ceilalţi participanţi la trafic şi condu cu o viteză adecvată.
5. Ai grijă la condiţia în care se află suprafaţa drumului. Nu trebui să conduci pe denivelările formate în carosabil, acestea acumulează apă.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Utile

To Top