Connect with us

Știri

7 ianuarie – Sfantul Ioan Botezatorul. Care este semnificatia numelui Ioan!

Pe data de 7 ianuarie se praznuieste Sfantul Ioan Botezatorul, cel care L-a botezat pe Fiul lui Dumnezeu, Iisus. Mai mult, biserica i-a inchinat lui Ioan sase sarbatori: zamislirea lui (23 septembrie), nasterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), taierea capului (29 august), prima si a doua aflare a capului lui (24 februarie) si a treia aflare a capului sau (25 mai).

Aproape 2 milioane de romani poarta numele marelui Sfant, considerat ocrotitorul copiilor, iar aceasta sarbatoare se respecta pentru a se naste prunci sanatosi, fara malformatii sau alte probleme.

Semnificatia numelui Ioan

Numele de baiat Ioan este poate cel mai comun nume si este folosit in diferite forme in cele mai multe limbi.

Acest nume este compus din „Jahve” in forma sa scurta „Jo” si „hanan” (a avea mila). Mai exact, semnificatia numelui Ioan este „Jahve a avut mila” sau „Dumnezeu este milos”.

La origine, numele reprezinta o formula de multumire fata de o divinitate care a facut posibila nasterea unui copil, de aici semnificatia „dar de la Dumnezeu”.

Odata cu raspandirea crestinismului, numele Johanan, purtat de mai multe figuri religioase importante, in special Ioan Botezatorul, a devenit popular si in Occident. Acesta a fost tradus mai intai in greaca, apoi in latina si latina vulgara. Astfel, Johanan a devenit Iohannes sau Ioannes, suferind apoi modificari in functie de fiecare limba.

In romana, numele de Ioan apare atestat documentar pentru prima data in jurul anului 1200, insa cel mai probabil era folosit cu mult inainte de aceasta perioada.

Cati romani poarta numele de Ioan, Ioana, Ionut, Ionel, Ionela, etc

Conform unei statistici din 2014 a Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, 1.957.468 de cetateni romani, dintre care 1.429.887 barbati si 527.581 femei, poarta numele Sfantului Ioan Botezatorul.

Din totalul femeilor, 369.219 de romance se numesc Ioana, 140.333 — Ionela, 11.323 — Nela, iar 6.706 — Ionelia.

In plus, majoritatea barbatilor se numesc Ioan — 521.561, Ion — 418.448, Ionuț — 317.270, Ionel — 146.035, Nelu — 21.847 sau Ionică — 4.726.

Sursa foto, adevarul.ro

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top