Connect with us
expresii-17082015

Stil

Top 5 expresii romanesti celebre. Uite de unde vine ,,A face capul calendar”

In viata de zi cu zi romanii folosesc expresii cunoscute de intreaga lume, a caror origine te va surprinde.

Fiecare dintre noi foloseste aceste expresii in diverse momente si situatii in viata. Dar cu siguranta nu te-ai gandit cum s-au nascut aceste vorbe consacrate desprinse din istoria poporului roman.

Iata un top al celor mai folosite expresii romanesti cat si explicatia lor:

CITESTE SI: AFLĂ DE CE BATEM ÎN LEMN CA SĂ ALUNGĂM GHINIONUL

1. A nimerit orbul Braila. 

Este una dintre cele mai cunoscute expresii pe care cu siguranta ai folosit-o sau cel putin ai auzit-o la altii. Este folosita pentru a-i spune unei persoane ca a trecut printr-o situatie care in mod normal ar parea imposibil de dus la capat. Lingvistul Alexandru Graur a explicat ca expresia se asociaza cu faptul ca un strain nu s-ar putea rataci niciodata pe strazile Brailei, pentru ca este un oras bine sistematizat.

2. La pastele cailor. 

Este imposibil sa nu fi auzit aceasta vorba sau sa nu o fi folosit-o cel putin odata in viata. Este folosita pentru a evidentia ceva ce nu se va intampla niciodata. Etimologia expresiei se trage din lengenda conform careia atunci cand Fecioara Maria l-a nascut pe Iisus, caii au facut un zgomot infernal.

3. In al noualea cer. 

Expresia este folosita pentru a evdientia starea unei persoane care este in culmea fericirii. De-a lungul istoriei oamenii au crezut ca lumea este fragmentata in mai multe nivele, iar cel de-al noualea era destinat ,,preafericitilor”.

4. A face capul calendar. 

Folosim aceasta expresie atunci cand cineva ne cicaleste sau ne bombardeaza cu informatii. In anii 1800 calendarele erau o mica enciclopedie care cuprindea date istorice, bibliografice, biografice, astronomice care erau imposibil de memorat pentru o persoana.

CITESTE SI: UITE CUM ARATA UN CONTRACT PRENUPTIAL IN EGIPTUL ANTIC. AVEA 2,4 METRI!

5. Munca de Sisif. 

Este una dintre cele mai intalnite expresii si o folosim atunci cand cineva intreprinde o actiune grea si migaloasa. Sisif este regele pedepsit de Zeus sa urce un deal din infern cu o stanca uriasa in spate.

Sursa foto: lanoapte.ro

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top