Connect with us
Programul Prima Casa scos din Legea darii in plata! Anuntul a fost facut de initiatorul acestei legi care a anuntat si ca plafonul va creste la 250000 euro.

Știri

Programul Prima Casa, scos din Legea darii in plata!

Programul Prima Casa a fost scos din Legea darii in plata, a anuntat Daniel Catalin Zamfir, initiatorul acestei legi.

Programul Prima Casa scos din Legea darii in plata! Plafonul va creste, astfel, la 250.000 de euro, conform acordului de vineri dintre initatorul legii, Daniel Catalin Zamfir, liderii politici si reprezentantii utilizatorilor de servicii financiare.

Daniel Catalin Zamfir a catalogat dezbaterile de vineri drept „lungi si constructive”. La discutiile privind programul Prima Casa si Legea darii in plata au luat parte vicepresedintele PSD Viorel Stefan, avocatul Gheorghe Piperea, vicepresedintele Comisiei Juridice, Catalin Nica si Catalin Voievozeanu de la Asociația Utilizatorilor de Servicii Financiare.

Legea darii in plata intra in dezbatere la Comisia Juridica pe 31 martie si va fi supusa la vot in plenul Camerei Deputatilor pe 6 aprilie.

„Dragi prieteni,

Astazi am avut din nou o intalnire cu vicepresedintele PSD Viorel Stefan la care au participat si profesorul Piperea, vicepresedintele Comisiei Juridice, Ciprian Nica (PSD), si Catalin Voievozeanu de la AURSF. Discutia a fost una lunga si constructiva. Concluziile sunt urmatoarele:

1. Legea Darii in plata va intra in dezbaterea Comisiei Juridice joi, 31 martie, iar miercuri, 6 aprilie, va intra la votul final in Camera Deputatilor

2. Ca si PNL, si PSD sustine ca Legea Darii in plata trebuie sa se aplice fara discutie creditelor in derulare, sa beneficieze si cei care au luat credite de nevoi personale cu ipoteca in vederea achizitiei, constructiei sau amenajarii unor imobil cu destinatia de locuinta sau achizitionarii unui teren in vederea constructiei unei case.

3. De asemenea si PSD e de acord ca legea trebuie sa se aplice si celor care au fost deja executati, prin sistarea popririi pe venituri

4. PSD va sustine mentinerea unui plafon, dar crescut la 250.000 de euro

5. Si PSD considera ca Programul Prima Casa trebuie exclus de la aplicarea legii.

Acum va spun concluzia mea: daca varianta pe care am discutat-o astazi va fi votata, eu cred ca este acoperitoare pentru cele mai multe cazuri. Nu este perfecta. Insa eu personal cred ca e mai important acum sa treaca legea si sa beneficieze oamenii de ea cat mai repede, nu sa fie executati si lunile viitoare.

Cred in continuare ca plafonul este discriminatoriu si ca Prima Casa trebuie sa ramana in lege, insa asta va putea lamuri Curtea Constitutionala daca va fi sesizata. Daca va fi sesizata, asta nu inseamna ca se suspenda aplicarea legii pana se pronunta Curtea.

Imi mentin parerea ca beneficiarii Programului nu trebuie exclusi, insa cred ca e mai inteleapta decizia de a nu da prilej bancilor sa santajeze cu marirea avansului sau Guvernului sa desfiinteze programul, ambii pretextand ca din cauza acestei legi.

Doamne ajuta sa va pot da vestea buna pe 6 aprilie!”, a scris Daniel Catalin Zamfir pe Facebook.

Ce este legea darii in plata

Legea dării în plată stipulează că persoanele cu credite de locuințe își pot ceda bunurile ipotecate către bănci dacă sunt în incapacitate de plată a ratelor împrumuturilor. Legea nu face distincție între tipurile de ipoteci imobiliare, astfel că se aplică atât în cazul caselor și apartamentelor, cât și în cel al terenurilor, intra sau extravilane, precum și al clădirilor comerciale.

Ce este Programul Prima Casa

Prima Casa este un program al Guvernului Romaniei, lansat la data de 20 mai 2009, destinat sprijinirii persoanelor care achizitioneaza pentru prima data o locuinta si nu au beneficiat in trecut de credit ipotecar. Programul consta in facilitarea accesului populatiei la credite ipotecare. In acest scop, statul garanteaza in prezent 50% din imprumuturile acordate de banci, cu conditia ca acestea sa acorde credite mai ieftine.

Perioada de creditare este de minim 120 luni si maxim 360 luni. Veniturile acceptate pentru credite Prima Casa sunt cele standard acceptate de banci: venituri din salarii, pensii, drepturi de autor, rente viagere, dividend, activitati independente, diurne personal Navigant, cu exceptia veniturilor din chirii.

Pentru anul 2016, Guvernul Romaniei a stabilit un plafon Prima Casa de 1.5 milioane euro.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top