Connect with us
Raportul MCV, unul dintre obstacolele României la aderarea în Schengen, ar putea fi eliminat, după ce Parlamentul European a votat un nou proiect.

Știri

România ar putea scăpa de MCV, principalul obstacol în aderarea la Schengen

Parlamentul European a adoptat un proiect legislativ cu rolul de a înlocui Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) impus României și Bulgariei.

Noul instrument, Raportul european cu privire la democrație, stat de drept și drepturi fundamentale, urmează să fie aplicat la nivelul întregii Uniuni Europene.

 

„Am furnizat Uniunii Europene instrumente in vederea unei consolidari a politicilor in toate celelalte domenii – competitie, cooperarea in domeniile politiei si Justitiei, politica externa (…) – insa valorile noastre centrale nu sunt protejate de instrumente care sa fie suficient de puternice pentru a asigura respectarea lor in intreaga Uniune”, a declarat eurodeputata olandeza Sophie in’t Veld (D66, social-liberali) in dezbaterea dinaintea votului, citata intr-un comunicat emis de PE.

Inițiativa legislativă a fost adoptată cu 405 voturi pentru 171 de voturi împotrivă și 39 de abițineri. Raportul adoptat urmează să prezinte recomandări pentru fiecare stat membru în parte, in baza unor indicatori precum separarea puterilor in stat, libertatea si pluralismul presei si accesul la justitie.

Eliminarea MCV poate să netezească drumul României către aderarea la spațiul Schengen, acesta fiind unul dintre principalele obstacole.

La începutul anului, cancelarul german Angela Merkel anunțase că dorește să vadă concluziile celui de-al treilea raport MCV, pentru a vedea progresele făcute de țara noastră, pentru ca România să discute despre intrarea în Schengen.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top