Știri
Doi medici romani au operat la Bucuresti un bebelus NENASCUT
Ionut Patrahau, co-fondatorul BRAIN Institute, a publicat pe pagina institutului un articol emotionant prin care povesteste cum au reusit doi medici romani imposibilul. Acestia au operat un bebelus nenascut din burta mamicii.
Veste buna pentru bugetari! Salariile ar putea fi MAJORATE. Afla cu cat
Operatia este o premiera atat pentru Romania, cat si pentru Europa, explica Patrahau. Interventia s-a derulat in Bucuresti, in data de 5 noiembrie si a fost realizata cu succes de catre medicii romani Sergiu Stoica si Hadi Rahimian.
Mai jos este textul integral semnat de co-fondatorul BRAIN Institute, publicat pe pagina braininstitute.ro
„Joi, 5 noiembrie, a fost o zi de toamna ca oricare alta. Se spune ca atunci cand salvezi o viata, salvezi o lume. Oare cum s-or simti medicii care salveaza lumea in fiecare zi?
Fiecare medic are un vis sau, in fine, cateva. Dincolo de viata personala – in care toti isi doresc liniste, motoare puternice si rapide, recolte record la porumb si carute intregi de struguri culesi din vie – doi prieteni, Sergiu Stoica si Hadi Rahimian, au avut un vis profesional comun: sa opereze in utero un caz de spina bifida la un copilas inca nevenit pe lume. Este ca si cum, in burtica mamicii fiind, cineva imi face cunostinta cu lumea pentru vreo ora, pentru ca mai apoi sa ma bage inapoi in ceea ce eu imi inchipui ca e lumea mea pentru inca vreo opt saptamani. Iar intre timp, adormit fiind, un neurochirurg sa imi opereze capatul coloanei vertebrale pentru a-mi reface canalul in care trebuie sa imi stea maduva si nervii. Am numai 1 kg si 250 de grame si probabil ca nu imi voi aminti cum doi ingeri de pe alta planeta mi-au imbunatatit sansele de a da piept cu lumea peste cateva luni. Si toate astea in Bucuresti, Romania. Dar, pana atunci, eu o sa cresc. O sa cresc mare si o sa tip cat pot de tare pentru ca o lume intreaga sa ma poata auzi la nastere: ‘Am venit! Nu stiu cum, dar imi e bine!’”, povesteste Patrahau.
„Astfel de operatii s-au facut in Statele Unite in mod experimental numai in doua centre universitare. In Europa, Sergiu si Hadi sunt singurii care au incercat si au reusit cu mult succes sa duca treaba asta pana la capat, intr-o banala zi de 5 noiembrie.
Cazul acesta o sa treaca sigur neobservat de catre comunitatea medicala si nimeni nu o sa spuna ‘wow, ei chiar fac minuni’. Doi medici din nenorocitul sistem medical romanesc au avut tupeul sa depaseasca cu eleganta un standard european neatins inca. Asta pentru ca traim intr-o lume in care ne-am obisnuit cu mediocritatea. Ne-am obisnuit sa mergem in strainatate ori de cate ori avem o problema medicala mai grava. Ne poate invinovati cineva?
Putem oare cladi o tara din cateva exceptii? Probabil ca nu, dar ceea ce mi-ar placea sa vad ar fi ca mediul profesional si universitar sa conduca la reforma bunastarii si insanatosirea sistemului. Sa ia exemplu de la clinici precum BRAIN Institute si sa ne ajute la construirea unui centru de neurostiinte, contribuind cu toate resursele disponibile. Sa constate, fara invidie, ca ceea ce se petrece aici de doi ani de zile este iesit din comun, demn de cele mai bune clinici americane si europene. Modelul de afaceri concentrat in jurul pacientului, nu in jurul specialitatilor medicale, este calea pe care o vor urma oricum peste zeci de ani. Sa indrazneasca sa paseasca peste timp asa cum noi am indraznit si indraznim in fiecare zi. Si, nu in ultimul rand, daca Sergiu si Hady au reusit in Romania noastra o performantascience fiction, sa ne putem mandri cu ea si cu altele pe care le vom reusi in viitor.
Bebelusul este in continuare in burtica mamicii. Nu stie ce i s-a intamplat, dar in ziua care va intelege ce este lumea, va fi mult mai fericit si pregatit sa o schimbe la randul lui, sa o faca mai buna.
Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii : „Va rugam foarte mult, lasati-ne sa lucram ! „
Jos palaria, Sergiu Stoica si Hadi Rahimian. Operatia asta va deveni probabil o rutina. Si apoi vom astepta cu nerabdare momentul in care doi copilasi siamezi cu capetele unite vor trai in urma unei interventii.
Eh, imi torn un pahar de vin rosu, inchid ochii si imi imaginez ca sunt la Mayo Clinic in New York. Sau la Cleveland Clinic. Sunt atat de norocos si nu realizez”, incheie co-fondatorul BRAIN Institute.
BRAIN Institute din Bucuresti este un spital specializat in neurochirurgie, gazduit de Spitalul Monza.
Sursa foto aparatorul.md