Stil
Cum îngrijim muşcatele peste iarnă. PONTURI preţioase de la horticultori
Muşcatele au nevoie de îngrijire specială peste iarnă, astfel ca primăvara să înflorească abundent.
Tăierea
Înainte de căderea primei brume, specialiştii recomandă tăierea muşcatei. Se tau lăsatrii la 2-4 noduri, aproximativ 10 centimetri. Ramurile bătrâne pot fi tăiate chiar şi mai scurt, la 1-2 noduri. Unealta cu care se face tăierea trebuie să fie dezinfectată cu alcool în prealabil, pentru a evita contaminarea cu viruşi. Pentru a proteja planta de apariţia mucegaiurilor, după tăiere, planta se tratează cu un fungicid ce se poate cumpăra de la magazinele de specialitate.
Depozitarea
„După tăiere, ghivecele cu muşcate vor fi depozitate într-o încăpere luminoasă şi cu temperaturi care să nu ajungă la 0°C şi să nu depăşească 14°C. Temperaturile mai joase favorizează înflorirea şi nu este de dorit acest lucru”, ne-a explicat Monica Bud, reprezentanta unei florării din Oradea. Temperatura Muşcata curgătoare se păstrează iarna la temperaturi de peste 10 grade Celsius şi obligatoriu în locuri cu multă lumină. Astfel, păstrarea muşcatelor se poate face fie în pivniţă, fie într-un garaj bine izolat sau într-o încăpere care nu este încălzită pe timpul iernii.
Udarea
„Pe timpul iernii, muşcatele au nevoie de foarte puţină apă. Ele se udă la 2 săptămâni, doar câte puţin, cât să menţineţi solul umed. În această perioadă muşcata nu are nevoie de hrană suplimentară, astfel că fertilizarea trebuie oprită până la primăvară”, a mai explicat Monica Bud.
Înflorirea
Starea de repaus a muşcatelor durează până primăvara, după trecerea perioadei brumelor, când pot fi scoase din nou afară. Tot atunci este momentul în care se poate schimba ghiveciul şi pământul şi o fertilizaţi. Dacă le-a plăcut cum au fost tratate vor înflori abundant.