Connect with us

Știri

Agenţia Naţională Antidrog se opune legalizării marijuanei

Propunerea ca în România să fie legalizată marijuana pentru scopuri terapeutice este desfiinţată şi de Agenţia Naţională Antidrog. Medicii vin cu exemple concrete.

Şi spun că sunt elevi care au ajuns să consume droguri chiar de la clasa a doua. Sunt dezbateri aprinse după ce faimosul neurochirurg Leon Dănăilă a vorbit în Parlament despre legalizarea medicamentelor pe bază de cannabis, pentru tratarea unor boli grave.

Canabisul este cel mai consumat drog de către tinerii din România, arată o analiză oficială. Aproximativ 15% dintre elevi şi 24% dintre studenţi au încercat măcar o dată stupefiante.

În top se află şi etnototabicele, dar şi ecstasy

Medicii care îi ajută pe consumatori se opun ferm propunerii senatorului Leon Dănăilă, care vrea legalizarea marijuanei în scopuri strict medicinale.

Agenţia Naţională Antidrog monitorizează şi urgenţele medicale, iar în ultimul raport anual găsim peste 500 de cazuri de urgenţe medicale înregistrate în unităţile de primiri urgenţe din cauza consumului de cannabis, din cauza intoxicaţiei acute, dependenţă sau chiar supradoză de cannabis.

Posibilitatea obţinerii marijuanei pe baza unei reţete ar putea deschide o Cutie a Pandorei, spune specialistul Agenţiei Naţionale Antidrog.

Consumul de la vârste fragede aduce tulburări psihice, spune şi Leon Dănăilă. Însă, reputatul neurochirg, considerat o somitate în domeniu, vorbeşte despre studii care arată efectul benefic în cazurilor durerilor puternice sau chiar în tratarea unor maladii grave.

Până acum, ideea legalizării canabisului în scopuri medicinale a fost respinsă şi de colegi din Parlament, dar şi de Biserică.

Citeşte şi Lumea artistică din România este în doliu. S-a stins din viaţă un mare poet

Poetul s-a stins din viaţă la vârsta de 80 de ani. George L. Nimigeanu s-a născut pe 3 ianuarie 1939, în comuna Tereblecea. Debutul literar și l-a făcut pe 3 august, iar de atunci, a publicat aproape 30 de volume.

George L. Nimigeanu a fost declarat cetățean de onoare al municipiului Mediaș, în urma activității sale culturale, care a contribuit la întărirea prestigiului orașului.

George L. Nimigeanu și-a făcut debutul editorial cu volumul „Colinele singurătății”.

După, au urmat alte opere publicate: Fotograf de ocazie, 1990, Târgul de fluturi, 1994, Desene pe apă, 1994, Semne particulare, 1995, Ființa întrebării, 1996, Viață de rezervă, 1998, Pe streașina veacului, 1999, Vinovat de sinceritate, 2000, Tămăduirea de sine, 2002, Semințele focului, 2004, Ale vieții sunt toate cuvintele, 2005, Aerul din cântecul pierdut, 2006, Pietre de râu pete de sânge, 2006, Lumina de la început, 2006, Jocul ocult al țărmului cu marea, 2006, Fața nevăzută a durerii, 2006, Întotdeauna viața pune întrebări, 2007, Noblețea tăcerii, 2008, Treptele mărturisirii, 2010, Zodia nedreptății, 2010, Memoria clipei, 2011, Ferestre la drum de seară, 2013, Exerciții de echilibru, 2014, Amintirile unei mașini de scris, 2015.

Poetul a primit și numeroase distincții și premii

Premii și distincții: Premiul I al revistei „Transilvania”, 1974, Premiul II al „Revistei literar-artistice a Radioteleviziunii Române”, pentru poezie, 1976, Premiul I al Festivalului „Lucian Blaga”, ediția I, Sebeș–Alba, 1981, Premiul II al Concursului Național de Poezie „Tudor Arghezi”, Tg. Jiu, 1993, Premiul revistei „Târnava”, pentru vol. Semne particulare, 1995, Premiul pentru poezie al revistei „Miorița Noastră”, New York, 1998, Premiul pentru poezie al Societății Scriitorilor Bucovineni, pentru volumul Pe streașina veacului, Suceava, 1999, Diploma de Onoare a Primăriei Municipiului Mediaș, 2001, Premiul de Excelență al Primăriei Municipiului Mediaș, 2002, Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Mureș, pentru vol. Vinovat de sinceritate, 2002, Premiul pentru poezie al Societății Scriitorilor Bucovineni, pentru vol. Tămăduirea de sine, Suceava, 2003, Diploma de Excelență a Societății Scriitorilor Bucovineni, 2003, Premiul pentru poezie al Editurii „Ardealul”, pentru vol. Semințele focului, Tg.-Mureș, 2004, Premiul „Magna cum amiciție” al Zilelor revistei „Convorbiri literare”, Iași, 2005, Premiul „OPERA OMNIA” al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Mureș, Premiul pentru memorialistică, al revistei „Discobolul” și al Filialei Alba-Hunedoara, 2011.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top