Connect with us
Protest la Ministerul Transporturilor. Angajații din sectorul feroviar au ieșit în stradă

Știri

Protest la Ministerul Transporturilor. Angajații din sectorul feroviar au ieșit în stradă

Se întețesc protestele contra guvernării PSD – ALDE. De Ziua Feroviarilor, angajații de la căi ferate au ieșit în stradă și protestează în fața Ministerului Transporturilor.

Peste 2.000 de sindicalişti din sectorul feroviar au început luni dimineaţa, de Ziua Feroviarilor, protestul în faţa Ministerului Transporturilor, principalele solicitări fiind adoptarea Statutului Personalului Feroviar şi salarii decente.

Sindicaliştii flutură steagurile României, ale Uniunii Europene şi ale federaţiilor sindicale şi poartă veste cu inscripţiile sindicatelor de care aparţin.

Aceştia au pancarte pe care scrie: „Vrem condiţii de muncă”, „Decât autostrăzi blocate, mai bine căi ferate”, „Un om avea un cal şi calul nu avea nimic împotrivă”, „Viorica 20 20”, „Guvernanţii vin şi pleacă, toţi uită de calea ferată”, „Jos tăietorii de salarii”, „Vrem statutul personalului feroviar”, „Opriţi distrugerea căii ferate”, „Jos mâna de pe CFR Marfă”.

Mitingul de luni este organizat de Federaţia Mecanicilor de Locomotivă din România, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Transporturi „ELCATEL”, Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Federaţia Sindicatelor Alfa Transport şi Federaţia Naţională Sindicală din Infrastructura Feroviară, organizaţii grupate în Alianţa Federaţiilor Tehnice Feroviare, împreună cu Federaţia Naţională „Drum de Fier”. Organizaţiile sindicale care protestează reprezintă peste 60% din salariaţii feroviari din România.

Grevă în Sănătate! Sindicaliștii SANITAS anunță un un miting de amploare

Ce solicită angajații din sectorul feroviar

Sindicatele din sectorul feroviar organizează luni un miting de protest la Ministerul Transporturilor, urmat de un marş până la Guvern, unde va continua manifestaţia.

Ei cer finalizarea şi adoptarea Statutului Personalului Feroviar, salarii decente la societăţile feroviare care să reflecte pregătirea profesională şi responsabilităţile personalului, acordarea clauzelor suspendate, cuprinse în Contractele colective de muncă, finanţarea corectă a infrastructurii feroviare astfel încât salariile personalului să fie asigurate din fonduri bugetare, regândirea taxei de utilizare a infrastructurii (TUI) pentru reducerea acesteia la valorile care se practică în Europa şi susţinerea de către statul român a investiţiilor importante în achiziţia de material rulant nou.

De asemenea, sindicaliştii mai doresc promovarea în regim de urgenţă a unei strategii pe termen mediu şi lung cu privire la dezvoltarea sectorului feroviar – modernizarea infrastructurii feroviare şi a materialului rulant, echilibrarea celor două moduri de transport terestru – feroviar şi rutier, recuperarea supra-accizei din combustibilul utilizat la transportul feroviar, redefinirea criteriilor de performanţă a managementului privat – criteriile preponderente să fie cele tehnice, reorganizarea structurală a căii ferate într-un sistem integrat de tip holding şi regândirea politicii bugetare a societăţilor feroviare, prin elaborarea de bugete multianuale pentru susţinerea marilor investiţii.

Alte cereri vizează compensarea corectă şi la timp a diferenţei reale dintre costurile de operare şi tarifele sociale impuse la transportul de călători, achiziţionarea energiei electrice de către operatorii feroviari direct de la producători prin Electrificare CFR, sistarea trecerii liniilor în categoria aşa-zisă neinteroperabilă şi renunţarea la conceptul de neinteroperabilitate, promovarea unei legi cu privire la derularea transporturilor intermodale, facilităţile de călătorie gratuită pe calea ferată pentru personalul feroviar şi pentru membrii de familie ai acestuia şi diminuarea amenzilor la calea ferată a căror valoare este exorbitantă.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top