Știri
Sorin Ovidiu Vîntu, zece ani de închisoare în dosarul salariaților Petrom
Sorin Ovidiu Vîntu a primit o nouă condamnare de executare. Omul de afaceri a aflat sentința din dosarul Petrom.
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi liderul de sindicat Liviu Luca au fost condamnaţi joi de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani de închisoare în dosarul delapidării patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA.
Decizia este definitivă.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) arătau, la data trimiterii rechizitoriului în instanţă, că în perioada 2005 – 2006, Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan au constituit un grup infracţional organizat ce a avut drept scop iniţial obţinerea de fonduri materiale din patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA, prin delapidarea acesteia.
Fondurile au fost folosite în dauna Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA şi implicit a membrilor săi, prin participarea offshore-ului Elbahold Ltd, controlat la acel moment de Vîntu şi ulterior de Luca, la majorarea de capital social al SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA), acţiunile Asociaţiei Salariaţilor diminuându-se de la 50 la 25 la sută, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Ce prejudiciu a făcut Sorin Ovidiu Vîntu în dosarul salariaților Petrom
Prejudiciul a fost format din diminuarea valorii contabile a pachetului de acţiuni deţinut de Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom SA, prin neparticiparea acesteia la majorarea de capital social al SC PSV Company SA. La acest lucru s-a adăugat acordarea de împrumuturi faţă de PSV, urmată de participarea Elbahold Ltd la majorarea de capital social, au precizat procurorii.
Patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din SNP “Petrom” SA şi, implicit, a membrilor săi (74.475 de persoane) a mai fost prejudiciat şi cu suma de 12.808.332 de euro. Anchetatorii spun că Liviu Luca şi-a însuşit, odată cu preluarea controlului Elbahold Ltd la data de 11 septembrie 2006, această sumă, care provenea din folosirea şi traficarea a 90 de milioane de lei, din fondurile Asociaţiei, obţinută de SC PSV Company SA, din patru contracte de împrumut.