Știri
Pecheziții la Holzindustrie Schweighofer. Ce caută procurorii DIICOT. Reacția companiei
Procurorii DIICOT efectuează, miercuri, 23 de percheziţii în 5 judeţe şi în Bucureşti la persoane şi instituţii publice pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în deturnare de licitaţii publice, evaziune fiscală şi tăiere fără drept de arbori, prejudiciul fiind estimat la peste 25 de milioane de euro.
UPDATE: Compania austriacă a reacționat printr-un comunicat de presă:
„Holzindustrie Schweighofer cooperează cu autoritățile și oferă tot sprijinul în ancheta DIICOT comunicată pe 30 mai 2018. Principiul fundamental al companiei este de a respecta întotdeauna legea și reglementările în vigoare din țările în care operează.
Compania pune la dispoziția autorităților toate informațiile necesare pentru buna desfășurare a anchetei în curs și sprijină autoritățile prin toate mijloacele sale pentru o soluționare corectă a investigației, pe baza unor date transparente. Compania nu a fost înștiințată de obiectul acestei investigații.
Compania Holzindustrie Schweighofer este prima interesată de soluționarea rapidă și corectă a acestei situații”, se arată în comunicatul companiei.
Știre initială
Vizată de aceste percheziții este și Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare exportator de lemn din țară. Procurorii au decins la fabricile din Rădăuţi şi Sebeş ale companiei austriece de prelucrare a lemnului.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie şi specialişti din cadrul Institutul Naţional de Criminalistică au făcut percheziţii la o persoană fizică şi la patru sedii ale unor instituţii publice. Acţiunea vizează destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de deturnare a licitaţiilor publice, evaziune fiscală, concurenţă neloială, tăiere fără drept de arbori şi alte infracţiuni aflate în competenţa acestei unităţi de parchet.
„Începând cu anul 2011 şi până în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat, membrii grupului acţionând în vederea deturnării licitaţiilor publice organizate la nivelul unor direcţii silvice pentru a-şi asigura volume suplimentare considerabile de masă lemnoasă în vederea procesării, în fabrici specializate în tăierea şi rindeluirea lemnului. În acelaşi scop, unii agenţi economici au fost înlăturaţi de la licitaţiile de masă lemnoasă şi, după caz, impuşi alţii”, se menţionează în comunicat.
Totodată, arată sursa citată, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că o parte din cantitatea de masă lemnoasă recepţionată nu a fost evidenţiată în documente contabile.
De asemenea, DIICOT precizează că o parte din masa lemnoasă recepţionată provenea din săvârşirea unor infracţiuni de tăiere fără drept de arbori.
„În desfăşurarea activităţilor ilicite, membrii grupului infracţional organizat au beneficiat şi de sprijinul unor funcţionari publici”, mai arată procurorii.
Prejudiciu imens în cazul tăierilor ilegale de lemn
Prejudiciul estimat de anchetatori se ridică la peste 25 milioane de euro.
IGPR anunță că sunt vizate persoane care au coordonat achiziții de lemn provenit din tăieri ilegale de păduri.
„Sunt efectuate 23 de percheziţii domiciliare la sediul şi punctele de lucru ale unei societăţi comerciale, la 4 instituţii, precum şi la mai multe locuinţe. Până în prezent, au fost identificate şi conduse la sediul unităţii de parchet 10 persoane.
Din cercetări a reieşit că persoane din conducerea societăţii comerciale vizate, începând cu anul 2011 şi până în prezent, ar fi coordonat activitatea de achiziţii de lemn rotund de răşinoase provenit din tăieri ilegale şi deturnarea licitaţiilor publice, de la foarte mulţi furnizori, din majoritatea zonelor împădurite ale Românei. Aceste materiale lemnoase livrate de furnizori ar fi provenit, în majoritatea cazurilor, din tăieri ilegale”, potrivit IGPR.
Poliţiştii care au participat la acţiune sunt de la DCCO şi BCCO Bucureşti, Direcţia de Ordine Publică, Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice.