Justitie
DIICOT a finalizat dosarul „Cocaina de la Marea Neagră”. Caz incredibil
DIICOT anunță finalizarea dosarului „Cocaina de la Marea Neagră”. Au trecut un an și patru luni de când, pe malul Mării Negre au fost găsite pachete pline cu droguri de mare risc. Peste o tonă de cocaină de puritate 90% a fost culeasă și ridicată de polițiști la acea vreme. DIICOT a descoperit și sursa acestor pachete. O rețea transfrontalieră de crimă organizată și trafic de droguri de mare risc. Cocaina venea din Brazilia.
DIICOT a finalizat dosarul „Cocaina de la Marea Neagră”
Rețeaua a fost destructurată cu ajutorul DEA și Interpol. Cocaina a fost transportată pe cale maritimă până în România, cu destinația finală în Balcanii de Vest, Olanda, Belgia și Spania. Valoarea de piață a drogurilor este de 600 de milioane de euro.
Drogurile au fost transportate din Brazilia până la Marea Neagră. Au fost implicați cetățeni de diferite naționalități, însă coordonatorul operațiunii este un libanez stabilit în Brazilia. El este deja în închisoare, condamnat la 22 de ani pentru trafic de droguri.
Cum au adus cocaina în țara noastră
Cu două nave maritime. Prima navă a încărcat în Portul BELEM – Brazilia la data de 09.02.2019 pornind spre Constanța, încărcătura constând inclusiv în cantitatea de 3 tone cocaină, care trebuia să ajungă în Europa, România.
Responsabilă pentru plasarea cocainei a fost o persoană aflată în conexiune strânsă cu inculpatul N.J.N.E. (cunoscut drept SHEIK-UL).
În această activitate infracțională a fost implicată o celulă bine constituită, formată din 15 persoane de naționalitate română, spaniolă și ucraineană, toate inculpate în prezenta cauză.
Au început să ajungă în România începând cu data de 11.03.2019 și au plecat intempestiv în perioada 22/23.03.2019, majoritatea lor aflându-se în prezent în Spania.
Au cumpărat bărci și au închiriat două pensiuni
În România, inculpații au cumpărat două bărci de viteză, un autoturism de teren și au închiriat 6 autoturisme (de teren şi transport marfă tip dubiţă).
Totodată au închiriat două pensiuni în zona Deltei Dunării, pe Brațul Sfântul Gheorghe, județul Tulcea pentru a recupera pachetele de cocaină și a le aduce pe uscat cu cele două bărci cumpărate.
Operațiunea de recuperare a fost întreruptă de faptul că una dintre bărci, ce conţinea cantitatea de aproximativ 1.040 kg cocaină, s-a răsturnat în zona plajei din localitatea Sf. Gheorghe, judeţul Tulcea, moment în care autorităţile s-au sesizat şi au fost demarate investigaţiile.
Așa a început o anchetă complexă care astăzi a fost finalizată.