Connect with us
De unde provine numele de familie? Cum au apărut cele mai amuzante nume

Stil

De unde provine numele de familie? Cum au apărut cele mai amuzante nume

Numele de familie ne distinge de ceilalți și indică apartenența la o familie. De multe ori, foarte multe persoane s-au întrebat de unde provine numele de familie pe care îl au.

Cu siguranță că ați auzit de nume de familie extrem de haioase sau, din contră ciudate ori greu de pronunțat. Pentru societatea românească și nu numai, este o cutumă ca femeia să preia numele soțului. Însă acest lucru nu se mai întâmplă cu aceeași frecvență ca și în trecut.

Însă, de unde provine numele de familie al fiecărei persoane? Este o întrebare pe care și-au pus-o mai ales cei care au nume deosebite și rare.

Cele mai comune nume de familie din România sunt Pop, Popa, Popescu, Radu, Dumitru, Stan, Stoica, Gheorghe, Matei, Ciobanu, Ionescu, Rusu și Mihai.

Unele nume de familie românești sunt descriptive, derivând din ocupații sau au un caracter diminutival: Croitoru, Fieraru, Lemnaru, Moraru, Olaru, Țăranu, Tutunaru, Oieru, Văcaru sau Vânătoru; Băluț, Petruț, Țurcănașu.

De obicei, sufixul -escu este atașat unui prenume masculin (de cele mai multe ori), cu semnificația fiul lui [prenumele tatălui]. Sunt nume de familie precum Anghelescu, Dănescu, Georgescu, Ionescu, Popescu, Săvescu, Stănescu și Udrescu respectă această formare a numelui.

Altele, în schimb, arată apartenența. Sufixul -eanu, sau varianta simplificată -anu, este, de obicei, atașat numelui unui loc, râu, deal, munte, zonă sau chiar al unui oraș. De asemenea, și unei regiuni tradiționale românești.

Astfel, nume de famile precum Argeșanu, Ardeleanu, Bănățanu, Constănțeanu, Deleanu, Dobrogeanu, Hațeganu, Moldoveanu, Munteanu, Prahoveanu, Oroveanu, Racoveanu, Sadoveanu, Timoceanu, Vrânceanu, Urleanu și Zogreanu sunt extrem de întâlnite pe întreg teritoriul țării.

Citește și: Cele mai ciudate legi din lume – Orașul în care ești obligat să zâmbești tot timpul

Mai este o serie de nume de familie românești care desemnează numele unui animal sau al unei plante la care s-a atașat sau nu un sufix, adesea fiind vorba de porecle: Bourean(u), Căpreanu, Ciubotea, Jderoiu, Lupu, Ursu, Zimbrean.

Cele mai ciudate nume de familie românești sunt: Bucilă, Bucă, Mortu, Pipi, Curu, Bounegru, Boubătrân, Puțică, Regulatu, Sfârc, Găinaț. Bulan, Glonț, Gunoi, Jegu, Nespălatu, Găleată, Castron, Belibou, Labă, Flocea, Sulică, Muia, Oasenegre.

Citește și: Cele mai ciudate superstiții din lume

Muc, Pișu, Bețivu, Pârțan, Pizdelea, Curu, Oasenegre, Întuneric, Râmurel, Sfeclă, Potrivitu, Pufulete, Brânză. Poșircă, Lacrimă, Speranța, Grivei, Bunică, Gagiu, Ciumac, Aristotel, Sarcină, Slănină, Stricatu, Nespălatu, Portocală.

Alexandru Ioan Cuza a realizat primul recensământ după unirea Moldovei cu Țara Românească

În 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat o ordonanță domnească pentru a fi realizat un recensământ oficial al populației.

în Europa medievală, chiar dacă nu existau acte care să ateste identitatea persoanelor, oamenii erau recunoscuţi prin tot felul de semne mai mult sau mai puţin arbitrare. Îmbrăcămintea, culoarea pielii sau trăsăturile feţei, de asemenea și ocupația îi diferențiau de ceilalți.

Erau folosite, de asemenea, porecle. Oamenii se recunoșteau astfel extrem de ușor în comunitate și tot astfel se și prezentau De aceea, în timpul primului recensământ ordonat de către Alexandru Ioan Cuza, au apărut și primele nume de familie care astăzi ne stârnesc hohote de râs ori ne este greu să le pronunțăm.

În cazul în care vrei să afli din ce zonă a țării provine numele tău de familie, există un site creat de un român care arată din ce regiune se trag anumite nume de familie din țara noastră.

Site-ul cu pricina se numește ottomotor.ro și conține o hartă care indexează anumite nume de familie din România.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top