Connect with us
Postul Sfinţilor Petru şi Pavel 2018 începe pe 4 iunie. Iată ce să nu faci în perioada următoare

Stil

Postul Sfinţilor Petru şi Pavel 2018 începe pe 4 iunie. Iată ce să nu faci în perioada următoare

Postul Sfinţilor Petru şi Pavel începe anul acesta în data de 4 iunie.

Acest post începe totdeauna în lunea de după Duminica Tuturor Sfinților, care pică în prima duminică după Rusalii. Din această cauză, durata acestui post este una variabilă.

Cunoscut în vechime ca Postul Cincizecimii, postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel a fost atestat pentru prima dată în secolul al IV-lea în Constituțiile Apostolice.

La început era un post ținut doar în cercurile monahale, dar a fost adoptat foarte rapid și în rândurile credincioșilor.

Pentru a stabili foarte ușor durata acestui post se calculează zilele de la Înviere până la data de 3 mai. Câte zile sunt, atâtea are și postul.

În acest an postul este mai lung, având în vedere că Paştele s-a celebrat la începutul lunii aprilie.

În această perioadă este interzis consumul de lapte, carne, brânză sau ouă. În acest post, enoriașii care au greșit, trebuie să îi ceară iertare lui Dumnezeu pentru păcatele lor, să meargă la biserică mai des, dar să se și împace cu cei cărora le-au greșit.

Plăcerile trupești sunt interzise în această perioadă, la fel ca și certurile sau invidia. De asemenea, nu se fac nunți în acest post, ca și în cazul celorlalte perioade de postire de peste an.

Dacă sărbătoarea celor doi sinfti apostoli cade în zile de miercuri sau vineri se face dezlegare la pește, vin și ulei.

Citeşte şi: Tradiții și obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel. Ce să nu faci pe 29 iunie

Postul Sfinţilor Petru şi Pavel 2018

Ziua de 29 iunie în care se sărbătoresc Sfinţii Petru şi Pavel marchează miezul verii agrare şi perioada secerişului. Cei doi apostoli sunt sărbătoriţi împreună pentru că au murit în aceeaşi zi, în anul 67, în timpul prigoanei creştine declanşate de împăratul roman Nero.

Petru şi Pavel sunt consideraţi discipolii lui Iisus care au contribuit cel mai mult la răspândirea creştinismului în lume. Tot pe 29 iunie se termină postul ţinut în cinstea celor doi apostoli, numit în popor Postul Sânpetrului.

Originar din Betsaida Galileii, Sfântul Apostol Petru a fost fratele Sfântului Apostol Andrei şi pescar ca toţi cei din familia lui. Primind îndemnul adresat de Hristos de a-L urma, îşi părăseşte meseria, dedicându-se propovăduirii Evangheliei.

Numele său iudeu era Simon, nume pe care Iisus îl schimbă în Chefa sau Petru, adică piatră, aluzie la credinţa sa puternică.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top