Știri
Codul galben de ploi torențiale a fost prelungit până miercuri
Până marți seara vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în sudul și estul Transilvaniei, în vestul Moldovei, local în Maramureș, precum și în zonele montane. Se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice.
Vom avea parte și intensificări de scurtă durată ale vântului care vor lua și aspect de vijelie și căderi de grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20 l/mp și izolat 50…60 l/mp.
Până miercuri dimineața vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în nordul Moldovei, local în Transilvania și Oltenia, în zona Carpaților Orientali și Meridionali, precum și în zona Munților Banatului.
Hidrologii au emis, cod portocaliu de inundații pe mai multe râuri din țară, în condițiile în care ploile din ultimele zile au provocat deja viituri, iar ploile care sunt așteptate în următoarele zile vor agrava situația.
Cod galben de furtuni și vijelii prelungit de ANM
În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, ANM va actualiza prognoză.
Harta răurilor pentru care hidrologii au emis cod portocaliu de inundații. Sunt posibile noi inundații și viituri în zonele care au fost deja lovite de aceste fenomene.
Citește și Vremea în următoarele două săptămâni – Prognoza ANM până pe 12 august
Următorul interval va aduce o vreme caldă în toate regiunile țării, însă fără extreme termice semnificative. Doar în Banat sunt așteptate maxime de până la 34-35 de grade Celsius, în restul țării acestea nefiind așteptate să treacă de 32-33 de grade.
Din punct de vedere al aspectului, vremea va fi relativ instabilă în prima parte a săptămânii, când vor cădea averse de ploaie însoțite de descărcări electrice în mare parte din teritoriu (însă cantități de apă ceva mai însemnate sunt așteptate a se înregistra doar în sud și est), în timp ce sfârșitul săptămânii va mai aduce unele averse de ploaie numai în mod local, iar acestea vor fi mai slabe cantitativ (doar la munte urmând să se mai strângă până la 15-20 de mm).