Connect with us
Cutremur în România! Ce magnitudine a avut acesta

Știri

Două cutremure în același timp, în România! Unde s-au produs

Două cutremure au zguduit România chiar în noaptea de duminică, atunci când credincioșii din toată țara sărbătoreau Învierea Domnului. Seismele s-au produs simultan în două zone cu grad ridicat de risc. Este vorba despre județele Neamț și Vrancea.

Cutremure în Neamț și Vrancea, de Paște

În județul Neamț, seismul s-a produs în noaptea de duminică spre luni, la ora 01:14, la o adâncime de 200 de kilometri. A fost resimțit în special în orașele Piatra Neamț, Moinești, Comănești, Buhuși și Bicaz. În ceea ce privește intensitatea, aceasta a atins pragul de 3,5 grade pe scara Richter.

Nici județul Vrancea, cea mai activă zonă a țării noastre din punct de vedere al energiei seismice, nu a scăpat de cutremur. Aici, acesta a avut o magnitudine de 3,3 grade pe scara Richter și s-a produs în aceeași noapte, tot de la ora 01:14, la o adâncime de 80 de kilometri. Mai concret, seismul a fost resimțit în mod special în apropierea orașelor Odobești, Panciu, Onești, Nehoiu și Slănic Moldova. Diferența de timp dintre cele două cutremure a fost de doar câteva secunde.

Care sunt șansele să avem parte de un nou cutremur ca cel din 1977

Întrebarea care stă pe buzele tuturor în aceste momente este legată de posibilitatea ca România să fie lovită din nou de un cutremur de asemenea intensitate ca cel din 1977. Specialiștii nu au reușit să afle un răspuns exact, însă au venit cu precizări importante.

Noi ne aflăm exact în epicentrul cutremurelor. Oricând putem spune că va fi un cutremur în zona Vrancei, dar când va fi unul mare, nu putem şti. Privind în spate, undeva în limita la 100 de ani a fost câte un cutremur mare. A fost în 1977, a fost şi în 1940, 1802″ , a declarat Directorul Observatorului Seismologic de la Vrâncioaia, Ioan Verdeș.

La rândul său, Gheorghe Mărmureanu,  directorul onorific al INFP a precizat că este imposibil de prezis un cutremur mare în România, însă datele sunt analizate în permanență. „ Între un cutremur de suprafaţă cum a fost în 4 martie şi unul adânc se adună 100 de ani între ele. Ar trebui sa fie prin 2040 un cutremur. Ar trebui, dar asta nu înseamnă că aşa va fi. Nu putem discuta nici de matematică, nici de fizică aici. Mecanismele interne ale Pământului nu le ştim” , a explicat profesorul Mărmureanu.

Adi Ioan este editor senior la Huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top