Știri
Primul lot de refugiati soseste in Romania. Unde vor fi cazati imigrantii
La inceputul lui martie va sosi in Romania un prim lot de 15 refugiati, acestia fiind selectati din Grecia si Italia.
La inceputul lui martie va sosi in Romania un prim lot de 15 refugiati, acestia fiind selectati din Grecia si Italia. Anul acesta si anul viitor, Romania ar trebui sa primeasca cel putin 4.180 de imigranti, potrivit cotelor obligatorii ale UE. Primii vor fi cazati la Galati.
Sase centre pentru refugiati si solicitanti sunt amenajate in Romania, dar acestea nu fac fata numarului de imigranti pe care ar trebui sa il primeasca tara noastra, capacitatea acestora fiind de doar 1.500 persoane.
„La inceputul lunii martie, soseste primul grup. Detaliile exacte le vom stii in momentul in care statul respectiv (Grecia sau Italia – n.r.) va face transferul. Procedura este ca noi trimitem niste cereri de intentie catre Grecia si Italia, in functie de cate persoane putem noi procesa, iar ei decid cati trimit”, a explicat pentru Gandul Ermina Mihai, purtatoare de cuvant a Inspectoratului General pentru Imigrari, vorbind de un grup de cel mult 15 refugiati.
Mai exact, pe 3 martie urmeaza sa soseasca 11 persoane, care vor fi cazate la Centrul de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil Galati, conform Euractiv, care citeaza reprezentanti ai Inspectoratului General pentru Imigrari, prezenti la o dezbatere organizata de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti.
Citeste si: Cum trateaza controversata publicatie Charlie Hebdo problema refugiatilor
Romania s-a oferit sa gazduiasca 1.705 persoane refugiate sau solicitante de azil in UE, in cadrul primului mecanism de relocare a refugiatilor stabilit la nivelul UE, iar prin mecanismul de cote obligatorii de refugiati, stabilit ulterior, Romania ar urma sa primeasca intr-o prima etapa alti 2.475 de refugiati. In total, pana in 2017, Romania trebuie sa gazduiasca 4.180 de persoane refugiate, relocate din Grecia si Italia, carora li se mai adauga 80 de persoane refugiate, aflate in afara UE. O a doua parte a mecanismului de cote obligatorii convenit la Bruxelles, caruia Romania i s-a opus fara succes, mai prevede inca peste 2.000 de persoane refugiate care ar trebui gazduite in Romania, totalul ridicandu-se astfel la peste 6.200 de refugiati.
Centrele pentru imigranti se afla in Bucuresti (470 de locuri), Giurgiu (200 de locuri), Maramures (250 de locuri), Galati (300 de locuri), Radauti (180 de locuri) si Timisoara (100 de locuri), mai arata sursa citata.
Recent, presedintele UDMR Satu Mare, Pataki Csaba, a anuntat ca MAI a renuntat definitiv la infiintarea centrului pentru refugiati in orasul Tasnad, din judetul Satu Mare,
„Peste 1.000 de locuitori din Tasnad si imprejurimi s-au alaturat initiativei noastre si au raspuns la chestionarul destinat consultarii publice. Rezultatul acestora reflecta, in mod clar, ca oamenii se opun infiintarii centrului pentru refugiati la Tasnad. Dorinta locuitorilor a fost respectata in cele din urma, cazul finalizandu-se cu succes”, a declarat Pataki Csaba.
La sfarsitul anului trecut, Ministerul Afacerilor Interne anunta infiintarea unui centru pentru refugiati la Tasnad, in judetul Satu Mare. Tot atunci, organizatia locala a UDMR a initiat un proces de consultare publica cu privire la acest proiect.