Sport
Christoph Daum a dezvaluit regulile ce vor fi aplicate la nationala Romaniei
Noul selectioner al Romaniei, germanul Christoph Daum, a acordat vineri primul interviu dupa instalarea pe banca tehnica a Tricolorilor, ocazie in care a declarat ca apreciaza fotbalul autohton si ca si-a fixat deja primele obiective. De asemenea, Daum a precizat pentru site-ul Federatiei Romane de Fotbal, care este filosofia lui de antrenor si a rememorat primul sau contact cu fotbalul romanesc.
„A trecut mult timp de la primul meu contact cu fotbalul romanesc, dar ne aducem bine aminte, cu totii, de meciul din Cupa Campionilor Europeni dintre Steaua Bucuresti si Barcelona si de jocul cu AC Milan din 1989. 1986 si 1989 au fost anii in care am cunoscut mai bine fotbalul romanesc. Apoi, anii ‘90, in care nationala Romaniei a fost una dintre cele mai bune din lume. Desigur, am urmarit toti jucatorii romani atunci. Pot sa va spun ca, in 1990, la
Cupa Mondiala, am fost in Italia si am incercat sa-l conving pe Lacatus sa vina sa joace la FC Köln, pentru ca era la momentul acela jucatorul pe care mi-l doream din nationala Romaniei. Dar aveati, desigur, si alti jucatori extraordinari, care au influentat timp de un deceniu fotbalul mondial. Fotbalul romanesc mi-e cunoscut de foarte mult timp si mi-a fost intotdeauna foarte apropiat”, a spus tehnicianul in varsta de 62 de ani.
In ceea ce priveste modul de lucru pe care il va implementa la nationala Romaniei, Daum a subliniat: „Cea mai importanta regula este ”trateaza-i pe ceilalti asa cum vrei sa fii tratat!”. Si cred ca, daca aceasta regula este aplicata, atunci se lucreaza corect.
Citeste si: UPDATE Reactii dupa esecul de la EURO 2016. Ce spun Anghel Iordanescu si Burleanu
Cine este Cristoph Daumm, noul selectioner al Romaniei
A doua regula ar putea sa sune asa: ”Nu intreba ce poate face echipa ta pentru tine, ci intreaba-te ce poti face tu pentru echipa”, ceea ce inseamna ca trebuie sa reusim sa transformam calitatile individuale in calitati de echipa. Iar apoi as mai spune: ”Orice s-ar intampla, nu renunta niciodata!”. Exprimat in engleza ar fi: ”Niciodata, sub nicio forma, nu renunta, treci peste, ocoleste, treci prin, dar niciodata nu renunta!”. Sunt cateva afirmatii-cheie, care au contat totdeauna pentru mine, pentru viata mea, pentru echipele mele, pentru jucatorii mei si care au condus la succes atat pe teren, cat si in afara lui, iar fiecare a putut sa-si urmeze destinul cu responsabilitate”.
Antrenorul german a vorbit si despre cum intelege motivarea unui fotbalist: „Motivarea e adeseori un termen gresit inteles sau utilizat. Motivarea nu e nimic altceva decat comunicare corect aplicata, ceea ce inseamna ca in colaborarea cu ceilalti sa stabilesti obiective comune, cu care jucatorul sa se identifice. Neaparat, jucatorul trebuie sa gaseasca sens in aceste obiective. Doar daca vede sensul obiectivelor, atunci acesta se va identifica suta la suta cu ele. Nu pot sa fac un jucator sau pe altcineva sa intreprinda ceva de care nu e convins, dar impreuna putem concepe strategii, in plan mental, pentru ca mentalul si tot domeniul gandirii si simtirii influenteaza in mod deosebit intai succesul, apoi si trairile pe care le am”