Știri
Ioan Chelaru: Actualele prevederi nu permit reluarea votului în cazul Oprea; opţiunea firească ar fi demisia
Vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru, a declarat joi, pentru News.ro, că votul asupra cererii procurorilor DNA în cazul lui Gabriel Oprea nu poate fi reluat pentru că nici Constituţia, nici Legea privind responsabilitatea ministerială ori Regulamentul Senatului nu prevăd acest lucru, singura ”opţiune firească” fiind demisia lui Oprea.
”Rămân la părerea că actualele reglementări şi prevederi constituţionale, din Legea privind responsabilitatea ministerială sau Regulametul Senatului nu permit reluarea votului pe speţa Oprea. Am văzut că inclusiv domnul Oprea s-ar fi exprimat că o să ceară reluarea votului, deşi opţiunea firească ar fi demisia. Niciuna din actele normative arătate nu prevăd posibilitatea reluării votului şi nici motive de reluare a votului”, a declarat Chelaru, pentru News.ro.
În opinia acestuia, acestă solicitare ”este un joc de imagine pe care PNL îl face ştiind că unii dintre senatorii PNL au votat la fel cu majoritatea”.
Potrivit Regulamentului, art. 174 Senatul hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii senatorilor prezenţi. Articolul 133, alineatul 1 arată că ”votul secret poate fi exprimat prin buletine de vot, pentru alegerea sau numirea în unele funcţii, ori prin bile sau electronic, în cazul votării legilor, hotărârilor sau moţiunilor”.
În ceea ce priveşte reluarea votului, articolul 139 din Regulamentul Senatului arată că ”votul poate fi contestat numai de liderul unui grup parlamentar, imediat după anunţarea rezultatului votului de către preşedintele Senatului”.
”Asupra contestaţiei, Senatul se pronunţă prin votul majorităţii senatorilor prezenţi. Contestaţia poate fi susţinută de un singur vorbitor, într-un interval de timp rezonabil şi, în caz de opoziţie, poate lua cuvântul, într-un interval de timp egal, de asemenea, un singur vorbitor din partea fiecărui grup parlamentar”, se arată în acelaşi articol al Regulamentului, scrie news.ro.
Potrivit alineatului 2 al articolului 139, admiterea contestaţiei are drept consecinţă repetarea votului.
Decizia Curţii Constituţionale nr. 223/2016 invocată de PNL drept suport pentru a cere reluarea votului în cazul lui Gabriel Oprea prevede că această acţiunea ”este o manifestare a principiului autonomiei regulamentare a celor două Camere”.
”Procedura reluării votului final asupra unor proiecte de lege prin altă modalitate decât cea electronică, potrivit deciziei plenului Camerei Deputaţilor constituie o manifestare a principiului autonomiei regulamentare a celor două Camere ale Parlamentului, prevăzut de art.64 din Constituţie”, se arată în Decizia 223/2016 a Curţii Constituţionale.
Fostul vicepremier Gabriel Oprea spune, pe Facebook, că îi va solicita preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, să supună din nou votului cererea DNA de punere a sa sub urmărire penală şi, de data aceasta, va cere senatorilor să o aprobe, pe motiv că a „greşit” când a cerut un vot de protejare a sa.
Partidul Naţional Liberal a anunţat că va solicita luni reluarea votului în Senat în cazul începerii urmăririi penale împotriva lui Gabriel Oprea.
”Solicităm preşedintelui condamnat al PSD, Liviu Dragnea, care tot neagă evidenţa votului masiv dat de PSD-ALDE-PRU pentru protejarea lui Gabriel Oprea, să fie de acord cu această propunere. În caz contrar, este dovada faptului că Gabriel Oprea va fi candidat pe lista PSD pentru un nou mandat cu scopul de a-şi menţine imunitatea”, se mai arată într-un comunicat al PNL.