Știri
Adrian Sanda, fostul secretar pentru revoluționari, arestat preventiv
Adrian Sanda, fostul secretar de stat pentru revoluționari, a fost arestat preventiv. Alături de acesta au mai fost arestate alte trei persoane. Este vorba de dosarul care privește acordarea ilegală de titluri de revoluționar.
Potrivit procurorilor, cele patru persoane arestate au prejudiciat statul român cu aproape 13 milioane de lei. Totul prin plata indemnizațiilor acordate revoluționarilor.
Miercuri au avut loc 21 de percheziții. În total în acest dosar sunt mai multe persoane acuzate de abuz în serviciu. Mai mult, este vorba de trafic de influență, cumpărare de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Ce spun procurorii despre dosar
Procurori susţin că prin „Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 95/2014 a fost modificată şi completată Legea nr. 341/2004 a recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi a fost introdusă o nouă categorie de revoluţionari, respectiv cea de «Luptător cu Rol Determinant» – atribuit celor care în perioada 14 – 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989.”
Citește și: Percheziții de amploare la asociațiile de revoluționari. Sunt vizate atât persoane cât și instituții publice
„Această modificare legislativă a favorizat apariţia, atât la nivelul asociaţiilor judeţene de revoluţionari cât şi la nivelul celor două instituţii publice cu atribuţii în acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 – CPRD şi Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 – SSPR) a unor persoane interesate să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de «Luptător cu rol determinant» în cadrul Revoluţiei şi, implicit, obţinerea ilegală a drepturilor băneşti aferente”, potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Premierul Dacian Cioloș a luat decizia, miercuri, de a-l demite din funcție pe Adrian Sanda.