Connect with us
Guvenul a prelungit starea de alertă. Au fost decise și reguli stricte pentru românii care merg la vot

Alegeri Locale 2020

Guvenul a prelungit starea de alertă. Au fost decise și reguli stricte pentru românii care merg la vot

Guvernul Orban a prelungit astăzi starea de alertă, cu aplicare de marți, 15 septembrie. Totodată a stabilit o serie de reguli stricte pentru toți românii care merg la vot în data de 27 septembrie. Regulie vizează în principiu modul în care se face accesul în sălile de vot și felul în care se va desfășura votul.

Starea de alertă prelungită! Ce reguli va trebui să respectăm la vot

Șeful DSU, Raed Arafat, a subliniat că toți cei care se prezintă la secția de votare fără mască vor putea primi una acolo. totodată el a mai ținut să precizeze că fiecare român care merge la vot va fi nevoit să își dea masca jos pentru a se identifica, apoi o va pune la loc. Cei care refuză să facă asta vor fi scoși din secția de votare. Persoanele din comisia electoral vor avea dreptul să interzică unei peroane sp voteze dacă nu se identifică sau dacă nu poartă mască de protecție.

Totodată, alegătorii vor fi instruiți cum să utilizeze cartea de alegător în sistemul informatic. Aceștia vor fi nevoiți să se dezinfecteze pe mâini la intrarea în secția de votare și să păstreze masca pe toată perioada în care se află în incinta secției de votare, respectând astfel cea mai importantă regulă din starea de alertă.

Dacă un alegător are buletin vechi, din hârtie, acesta va fi ajutat de un operator care își va dezinfecta mâinile în prealabil. Arafat le-a recomandat românilor să vină cu un pix de acasă, pentru că este un risc în minus de îmbolnăvire.

Regulie vor fi stabilite prin ordin al ministrului Sănătății

“La nivelul secțiilor de vot urmează să fie stabilite prin ordin al ministrului Sănătății, împreună cu MAI și cu avizul AEP. Regulile vizează accesul, modul în care se va desfășura votul. Exemple: Obligativitatea dezinfectării mâinilor la intrarea în secția de vot și la ieșirea din secție. Cartea de identitate va fi introdusă de alegător în sistemul informatic. Va fi instruit cum să o facă. Doar cei care au buletine vechi, din hârtie, atunci procesarea se va face manual iar operatorul va dezinfecta mâinile înainte și după ce manipulează buletinul respectiv. Portul măștii obligatoriu în secția de vot.

Cel care vine la secție și nu are mască va putea să obțină una, din câte am înțeles, dar recomandarea e să vină cu mască de acasă.Pentru semnătură se poate veni cu pixul de acasă. Poate e mai bine așa”, a spus Arafat.

Se va face și un triaj epidemiologic, iar regulile urmează să fie stabilite printr-un ordin al minnisterului Sănătății. Urna mobilă va fi disponibilă pentru toate persoanele care nu se pot prezenta la vot idn motive de sănătate. Prima oară urna mobilă va ajunge la persoanele care nu sunt suspecte de infecția cu noul tip de virus, iar ulterior va ajunge și la cei carantinați sau izolați la domiciliu sau în spital, respectând bineînțeles toate regulile de igienă impuse în acest caz.

Totodată, persoanele care vor fi nevoite să numere voturile adunate de la românii suspecți sau chiar infectați cu noul virus vor avea parte de protecție specială. Sunt măsuri hotărâte în mod special pentru aceștia, pentru ca ei să își poată desfășura activitatea în deplină siguranță și riscul de a de îmbolnăvi să fie unul cât mai mic. Aceste persoane “vor fi protejate și vor fi alte măsuri pentru ei, va fi separată numărătoarea decât cea obișnuită care se face în secția de vot”, a spus Raed Arafat.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Alegeri Locale 2020

To Top