Connect with us
Schimbări importante propuse înainte de alegerile parlamentare. Până la ce oră se poate vota

Alegeri parlamentare

Schimbări importante propuse înainte de alegerile parlamentare. Până la ce oră se poate vota

Liderii parlamentari ai PSD, PNL, USR, UDMR, PMP au depus un proiect de lege, prin care au notat chestiuni importante pentru alegerile parlamentare,care vor avea loc la data de 6 decembrie. Conform știripesurse, proiectul de lege a fost înregistrat în procedură de urgenţă, marţi la Senat, prim for sesizat și aduce mai multe modificări cu privire la anumite legi în materie electorală.

Schimbări importante propuse înainte de alegerile parlamentare. Până la ce oră se poate vota

Propunerea legislativă referitoare la alegerile parlamentare a fost inițiată de  liderul deputaților PSD Alfred Simonis, liderul deputaților PNL Florin Roman, liderul deputaților PMP Marius Pascan, liderul deputaților USR Catalin Drula, liderul deputaților UDMR Zacharie Benedek și liderul grupului parlamentar al minorităților Varujan Pambuccian. Proiectul de lege nu este semnat de parlamentari ai ALDE sau Pro România.

Astfel, printre propuneri se numără și închiderea secțiilor de vot la ora 23:59. Politicienii au decis că se va putea vota până la ora 23.59. În acest context, la ora 21.00, președintele secției de votare declară votarea încheiată, însă vor putea vota alegătorii care stau deja la rând în afara sediului de votare. Președintele va verifica dacă mai există persoane care vor să își exercite dreptul de vot și nu au reușit până la acel termen.

De altfel, nu se mai acordă partidelor subvenții în funcție de numărul de parlamentari, ci se revine la vechea formulă de calcul în funcție de numărul de voturi din alegeri. Mai mult, partidele vor putea folosi în campania electorală subvenția primită de la bugetul de stat. Condiția este deschiderea unui cont bancar distinct, prin care să fie urmărită cheltuirea banilor.

În ceea ce privește secțiile de votare din străinătate, acestea vor utiliza doar liste electorale suplimentare în format electronic. În cazul în care sistemul informatic nu funcționează, listele electorale se vor întocmi pe suport de hârtie. Alegătorii din Diaspora vor putea vota la orice secție de votare din circumscripția electorală de care aparțin, pe listele suplimentare.

Se reduce la jumătate numărul necesar de susținători pentru depunerea de candidaturi, atât în cazul partidelor, cât și în cazul independenților, iar în cazul în care alianțele politice și cele electorale care au în componență cel puțin un partid politic parlamentar, acestea vor fi asimilate partidelor politice parlamentare.

Pentru ca alegerile să se desfășoare în siguranță, parlamentarii cer ca toate persoanele prezente în secțiile de vot la alegerile parlamentare, inclusiv paznicii și alegătorii, să primească gratuit materiale de protecție sanitară, pentru a se proteja. Dezinfecția locurilor unde se desfășoară alegerile va intra în responsabilitatea primarilor, sub coordonarea prefecților.

STS va fi responsabilă de filmarea și ascultarea numărătorii voturilor. Filmarea trebuie să fie audio și video, neîntreruptă în timpul acestui proces. Centralizarea voturilor se va realiza la sediul BEC, printr-un sistem complex coordonat de AEP și Serviciul de Telecomunicații Speciale. Tot aici va fi trimisă și o fotografie cu un proces-verbal privind consemnarea rezultatului votării.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Alegeri parlamentare

To Top